Fónagy államtitkár saját magát idézte a Tiborczos kérdésre

Szabó Rebeka (Párbeszéd) kérdéseire a kormányzati negyedre tervezett 580 milliárd forintos költekezésről Fónagy János államtitkár korábbi válaszát másolta be, amely nem oldotta fel az ellentmondásokat.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője Tiborcz István irodaházainak megvásárlásával kapcsolatosan érdeklődött, hogy az MNV Zrt. ingatlanértékesítési terve finanszírozza-e ezt a tranzakciót. A kérdésre azért került sor, mert Nagy Márton április 8-án egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az állami ingatlanvagyon értékesítéséből 39,2 milliárd forint bevételt várnak, amelyből 32,7 milliárd forint az állami ingatlanok értékesítéséből származik. Továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felgyorsítja azoknak az ingatlanoknak az értékesítését, amelyek már nem szükségesek az állami feladatellátáshoz. Lakner Zsuzsa, az MNV Zrt. vezérigazgatója is megerősítette, hogy a központi költségvetési és egyéb állami szervezetek feladatellátásához szükséges 256 ezer vagyonelem a releváns szervezetek birtokában van.

Szabó Rebeka szerint azonban ellentmondásos, hogy az állam 580 milliárd forintért megvásárolta Balázs Attilához, Tiborcz Istvánhoz és Garancsi Istvánhoz köthető irodaházakat Zuglóban, a Dürer Parkban és a Kopaszi-gátnál, ami majdnem hússzorosa az MNV Zrt. tervezett bevételeinek. Az ellenzéki képviselő úgy véli, hogy független elemzők szerint az állam ezzel kisegíthette a kormányközeli oligarchákat, akik piaci körülmények között nem tudták volna hasznosítani az ingatlanokat.

Szabó Rebeka többek között arra volt kíváncsi, hogy mi indokolta a zuglói és a Kopaszi-gátnál található irodaház-komplexumok megvásárlását, és van-e összefüggés az MNV Zrt. ingatlanértékesítési terve és a NER-oligarchákhoz köthető ingatlankomplexumok megvásárlása között.

Nagy Márton nem válaszolt a kérdésekre, Fónagy János államtitkár pedig nem magyarázta el a látszólagos ellentmondást, hanem egyszerűen átmásolta azt a választ, amit korábban a DK-s Arató Gergely kérdésére adott.