Európa akkumulátoripari álmai kétfrontos nyomás alatt

Az öt évvel ezelőtti francia-német megállapodás, amely milliárdokat irányzott elő az európai akkumulátoripar fejlesztésére és a gazdaság felzárkóztatására Kínával és az Egyesült Államokkal szemben, úgy tűnik, kifulladóban van. A két nagyhatalom tevékenysége veszélyeztetheti az európai terveket.

Az elektromos járművek eladásainak lassulása következtében olyan autógyártó óriások, mint a Volkswagen, a Stellantis és a Mercedes-Benz, csökkentik vagy más területekre helyezik át akkumulátorgyártási projektjeiket. Ezzel egy időben a kínai gyártók költségcsökkentésbe kezdtek, míg az Egyesült Államok vonzó támogatásokkal próbálja magához csalogatni a befektetőket.

A Bloomberg jelentése szerint Kína már most is túlkapacitással rendelkezik az akkumulátorgyártás terén, és képesek a cellákat az európai költségek töredékéért előállítani. Emellett a cellatechnológia fejlesztésében is előnyben vannak, ami tovább növelheti Európa lemaradását az elektromos járműgyártás terén.

Ráadásul Kína fenyegetőzik azzal, hogy intézkedéseket hoz az Európai Unió ellen, válaszul az elektromos autókra tervezett uniós vámokra.

Sebastian Wolf, a Volkswagen PowerCo akkumulátor-egységének operatív igazgatója egy Stuttgartban megrendezett konferencián hangsúlyozta, hogy a jövőben gyorsabbnak és költséghatékonyabbnak kell lenniük.