Elektromos autóval járni sokkal olcsóbb, mint hagyományos meghajtásúval

Egy friss felmérés szerint jelentős megtakarítást érhetünk el, ha elektromos autót használunk és otthon töltjük, szemben a benzines vagy dízel autókkal.

Az elektromos autók otthoni töltése gazdaságosabb megoldást kínál, mint a belső égésű motoros járművek használata. Az Auto Bild által idézett árösszehasonlító portál szerint az elektromos autók üzemeltetése jelentősen olcsóbb, mivel az áram ára kedvezőbb, mint a hagyományos üzemanyagoké.

Az otthoni töltés jelentős megtakarítást jelent a nyilvános töltőpontok díjaihoz és a hagyományos üzemanyagok árához képest is.

Németországban az elektromos autók üzemeltetése

A Check24 árösszehasonlító portál által végzett számítások alapján, ha valaki évente 11 000 kilométert autózik, és az elektromos autóját kizárólag otthoni áramforrásból tölti, az éves villamosenergia-költség 840 euróba kerül. Ezzel szemben a benzines autók esetében, ahol a 7,7 literes átlagfogyasztást és a 1,82 eurós literenkénti árat veszik figyelembe, az éves költség 1542 euróra rúg. A dízel autók költségei a kettő között helyezkednek el, évi 1278 euróval.

A helyzet Magyarországon

Magyarországon az elektromos autók otthoni töltésével évi 11 ezer kilométer megtétele 161940 forintba kerül. Ezzel szemben a benzines autók esetében, a holtankoljak.hu által közölt átlagárak alapján, az éves költség 509809,3 forint. Ez azt jelenti, hogy a benzines autó évente 347869,3 forinttal drágábban üzemeltethető, mint egy elektromos autó, ha csak otthon töltjük.

A dízel autók esetében az éves költség 476861 forint, ami azt jelenti, hogy elektromos autóval évente 314921 forintot spórolhatunk meg a dízelhez képest.

A következő autóvásárlásnál tehát érdemes figyelembe venni a meghajtás típusát, hiszen jelentős összegeket takaríthatunk meg, amit akár a családi nyaralásra is fordíthatunk.