A házassági szerződések népszerűsége növekszik Magyarországon

Egyre többen döntenek a házassági vagyonjogi szerződés megkötése mellett Magyarországon, különösen az idősebb korban házasodók és a már jelentős vagyonnal rendelkezők körében. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerint a házassági szerződések nem csupán a kapcsolat megszűnésekor nyújtanak védelmet, hanem például egy bedőlt hitel esetén is megóvhatják a családi vagyon egy részét.

A KSH adatai alapján a magyar nők átlagosan majdnem harminc éves korukban kötik első házasságukat, a férfiak pedig még idősebbek ebben az időszakban. A házasságkötések számának növekedése mellett a házassági vagyonjogi szerződések iránti érdeklődés is fokozódik, amelyek lehetővé teszik a házasulók számára, hogy saját vagyonjogi rendszerüket alakítsák ki.

A házassági vagyonjogi szerződésben a felek meghatározhatják, hogy mely vagyontárgyak tartozzanak a közös, illetve a különvagyonukhoz, és rendelkezhetnek a jövőbeni vagyonuk sorsáról is. Gyakori, hogy azok kötnek ilyen szerződést, akik nem első házasságukat élik, több kapcsolatból származó gyermekük van, vagy jelentős vagyoni különbségek vannak a házasulandók között.

A törvényi szabályozás szerint a házasság alatt szerzett vagyontárgyak, mint például ingatlanok, ingóságok és a munkabér, a házastársak közös vagyonát képezik. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint a házassági vagyonjogi szerződéssel a házastársak saját akaratuk szerint alakíthatják ki vagyoni viszonyaikat, és akár teljesen felülírhatják a törvényi szabályozást abban, hogy mi legyen a közös és mi a különvagyonuk, vagy hogy hogyan kezelik a közöset.

A házassági vagyonjogi szerződés segítségével az adósságokat is el lehet különíteni, így például egy vállalkozás csődje vagy egy nem fizetett hitel következményei nem terhelik a másik felet. A szerződés harmadik féllel szemben csak akkor válik hatályossá, ha bejegyeztetik a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába.

Az élettársak számára is lehetőség nyílik vagyonjogi szerződés kötésére, amelyben saját vagyonjogi rendszert hozhatnak létre. Érvényes élettársi vagyonjogi szerződéshez szintén közjegyző vagy ügyvéd közreműködése szükséges, és ha a pár később házasságot köt, a szerződésben rögzíthetik, hogy mi volt a közösen keletkezett és mi a különvagyon a házasságkötés előtt.

Fontos tudni, hogy érvényes házassági vagyonjogi szerződés kizárólag közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglaltan köthető, és az otthon, egymás között írt szerződés még akkor is érvénytelen lesz, ha azt tanúk is aláírták.

: article-1 : article-2 : article-3