Használtautó-piac: Öregedő járműpark és növekvő forgalom

A magyar használtautó-piac dinamikus növekedést mutat, a DataHouse adatai szerint május végéig 368 600 személygépkocsi talált új tulajdonost, ami 13 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A piac jelentős részét 15 évesnél idősebb autók alkotják.

A lakosság egy része az előző években elmaradt autóvásárlásait pótolja, ami a jövedelmi helyzetük lassú rendeződésével magyarázható – nyilatkozta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A piaci forgalom eltolódását mutatja, hogy a gazdát cserélő autók többsége idősebb és olcsóbb járművek felé tolódott. Egyrészt a tervezettnél hosszabb ideig megtartott autók kerülnek nagyobb számban a piacra, másrészt a vásárlók is óvatosabbak, inkább az olcsóbb kategóriájú autókat részesítik előnyben. A használt autók 61 százaléka legalább 15 éves, míg a 20 évet meghaladó autók aránya 37 százalékot tesz ki.

A márkák tekintetében a piac viszonylag koncentrált: hat márka képviseli a teljes forgalom felét. Az Opel 10,9 százalékos részesedéssel vezeti a listát, míg a Volkswagen 10,2 százalékkal követi. A Suzuki részesedése csökkenő tendenciát mutat, de még mindig 8,2 százalékot képvisel az éves forgalomban. A Ford 7,9 százalékkal a negyedik, míg a BMW 6,1 százalékkal az ötödik helyen áll. A Skoda a hatodik helyre lépett előre 5,6 százalékos részesedéssel, megelőzve ezzel a Mercedest, a Toyotát és a Renault-t.

Az importált használt autók száma is emelkedett: 45 300 darabot regisztráltak, ami 2,6 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest, amikor 44 100 darabot regisztráltak. Eközben az újautó-eladások is bővültek, 51 605 darabra nőttek, 9,5 százalékkal haladva meg az előző év azonos időszakának 47 916-os értékét. A havi adásvételek átlagos mennyisége második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.