OTP vezérletével emelkedtek a hazai nagypapírok

Kedvező hangulatban, az OTP vezetésével emelkedtek a hazai nagypapírok csütörtökön, aminek eredményeként a BUX-index új történelmi csúcson zárt. A BUX-index 0,96 százalékos növekedéssel, 70 327 ponton fejezte be a napot az előző záróértékéhez képest, és jelenleg a 20, 50, valamint a 200 napos mozgóátlagok fölött helyezkedik el, ami egyértelműen emelkedő trendet mutat a hazai részvényindexnél.

A magyar részvénypiac pozitív hangulatát tükrözi, hogy mind a négy hazai blue chip árfolyama emelkedett a nap folyamán. A midcap részvények közül a Masterplast és az Akko részvényei élen jártak 3,8, illetve 3,5 százalékos emelkedéssel, míg a CIG Pannónia 0,6 százalékos növekedéssel zárta a napot.

A legnagyobb forgalmat az OTP részvényei generálták, 4,4 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, de a Top5 legnagyobb forgalmú részvény között megtalálható volt a Magyar Telekom, a Mol, a Richter és a Masterplast is. Az OTP-részvények ára 220 forinttal, 1,27 százalékkal 17 600 forintra nőtt. A Mol 1,14 százalékkal 2840 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,19 százalékkal 1058 forintra emelkedett, forgalma 4,1 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 0,7 százalékkal 9335 forintra erősödött, a részvények forgalma 981,3 millió forintot ért el.

A részvénypiac forgalma 11,3 milliárd forint volt, ami átlag feletti, és a kedvező nemzetközi hangulat is hozzájárult a csúcsdöntéshez. Szemán Péter, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a kedvező nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően emelkedett a BUX, ami hatott az OTP és a Mol árfolyam erősödésére is. A Richter növekedésének hátterében pedig egy szerdai hír áll, amely szerint a gyógyszergyártó 12 millió euróért felvásárolta a belga BCI Pharma biotechnológiai vállalatot.

Már az elmúlt hónapokban is jól teljesített a magyar tőzsde, és többször is rekordot döntött: tavaly decemberben első alkalommal zárt 60 ezer pont felett, december végén átlépte a 61 ezres szintet. Azóta sorra dönti a rekordokat: idén április közepén áttörte a 67 ezret, a hónap végén pedig 68 ezer felett zárt. A 69 ezer sem jelentett akadályt májusban, majd júniusban megugrotta a 70 ezres küszöböt is, ma pedig újabb történelmi csúcsot ért el.