Az Apple partnerének köszönhetően érkezhetnek a forradalmi akkumulátorok

A TDK japán vállalat, mely az Apple egyik beszállítója is, új anyagot fejlesztett ki, amely akár százszorosára is növelheti az akkumulátorok energiasűrűségét.

A TDK, amely korábban elsősorban a magnó- és videókazetták gyártásáról volt ismert, ma már az akkumulátortechnológia terén is jelentős szereplő. Az Interesting Engineering szerint a cég legújabb fejlesztése, a CeraCharge, különösen az IoT-eszközök, mint például a viselhető kütyük számára ígér nagy előrelépést. Az új anyag segítségével a TDK célja, hogy akkumulátorokat hozzon létre, melyek jelentősen nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek, mint a jelenlegi megoldások.

A vállalat szerint az új technológia lehetővé teszi, hogy elérjék az 1000 Wh/L energiasűrűséget, ami körülbelül százszorosa a hagyományos szilárdtest akkumulátoroknak. Ez a fejlesztés nemcsak a teljesítményt és az élettartamot növelheti, hanem az elektromos hulladék mennyiségét is csökkentheti, hiszen az újratölthető akkumulátorok kevesebb hulladékot eredményeznek.

A TDK a jövőben olyan eszközökben is szeretné alkalmazni az új akkumulátort, mint az Apple AirTag, amely jelenleg nem újratölthető elemeket használ. Az új technológia alkalmazásával az ilyen eszközökben lévő elemeket kiválthatják, így csökkentve a környezeti terhelést.

A biztonságos használat érdekében a fejlesztés során oxidalapú elektrolitot és lítiumötvözetből készült anódot alkalmaznak. Bár az akkumulátorok még nem készültek el ezzel a technológiával, a TDK munkája ígéretesnek tűnik, mivel már sikerült egy konkrét anyagot kifejleszteniük.