Az utazási csalások drámai növekedése a mesterséges intelligencia térnyerésével

A mesterséges intelligencia (AI) térhódítása óta jelentősen, akár 500-900 százalékkal is megnőttek az utazási átverések, figyelmeztet a Booking.com. Az adathalászat vált kiemelten gyakorivá, amelynek során a csalók hamis üzenetekkel próbálják megszerezni az emberek pénzügyi adatait.

Az utazási iparág egyik vezető vállalata, a Booking.com szerint az AI fejlődése az utazási csalások drámai növekedését eredményezte. Marnie Wilking, a cég internetes biztonsági vezetője szerint az elmúlt másfél év során tapasztalt emelkedés a generatív mesterséges intelligencia eszközök, mint például a ChatGPT megjelenésével kezdődött.

Wilking elmondása alapján a támadók AI-t használnak arra, hogy hitelesebb e-maileket küldjenek ki, mint korábban. Az adathalász-támadások gyakran hamis foglalási linkeket tartalmaznak, amelyekkel a csalók a népszerű weboldalak, például a Booking.com vagy az Airbnb felhasználóit célozzák meg.

A csalók módszerei annyira kifinomultak, hogy miután valaki fizetett egy hamis linken keresztül, ők nyomtalanul eltűnhetnek, vagy további üzenetekkel próbálják még több pénzt kicsalni az áldozataiktól.

A mesterséges intelligencia nem csak a csalások elkövetésében játszik szerepet, hanem a felderítésüket is megnehezíti. Az AI képes valósághű képeket és pontos szövegeket generálni több nyelven is, ami tovább növeli ezeknek az átveréseknek a hitelességét.

Wilking azt tanácsolja, hogy a szállás- és utazásfoglalások során mindenki használjon kétfaktoros hitelesítést (2FA), amely egy további biztonsági ellenőrzési lépést jelent, például egy telefonra küldött kód beírását. Ezzel jelentősen csökkenthető az adathalászat és más hasonló támadások sikeressége.

Fontos, hogy mindenki fokozottan figyeljen arra, milyen linkekre kattint. Bár az AI által generált tartalom egyre hitelesebb lesz, némi odafigyeléssel és elővigyázatossággal sok kellemetlenséget elkerülhetünk.

Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia használata a csalók kezében aggodalomra ad okot, Wilking elmondta, hogy a technológia segítségével a Booking.com képes gyorsan eltávolítani a hamis szállodákat a weboldalról, még mielőtt bármilyen foglalás létrejönne.