Keserű kijózanodássá válik az AI-őrület

Hiába vált a világ legértékesebb cégévé a mesterséges intelligencia körüli felhajtásnak köszönhetően az Nvidia, a szektor idén nem teljesít igazán jól. A piac most már inkább bizonyítékokat szeretne, és lehet, hogy lassan kezd a lufi leereszteni.

A tőzsdék történelmében minden egyes bikapiacon van néhány befektetési téma, amelyek miatt egy-egy szektort az egekbe húznak a spekulánsok, és ezek válnak az általános tőzsdei emelkedés húzóerejévé. A mesterséges intelligencia megjelenése és alkalmazása kétségtelenül ilyen szerepet töltött be a 2022 őszén megindult újabb ciklikus emelkedésben.

Az Nvidia részvényeinek folyamatos emelkedése példaként szolgál arra, hogy a cég a legértékesebb tőzsdei vállalattá vált. Azonban a JPMorgan elemzői szerint, bár a tavalyi év a mesterséges intelligenciával kapcsolatos eufóriáról szólt, az idei év már annak alkalmazásáról és a sikeres alkalmazás kérdéséről szól.

Az amerikai tőzsdei vállalatok 45 százaléka említette valamilyen formában a mesterséges intelligenciát, ami új rekord, és a beruházásokra fordított összegek is 7 százalékkal nőttek év per év alapon. Az öt legnagyobb felhő alapú szolgáltatásokat és mesterséges intelligencia segítségével végrehajtott adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújtó cég, az Amazon, a Microsoft, a Meta, az Oracle és az Alphabet összesen 200 milliárd dollárt tervez beruházásokra költeni idén, ami 37 százalékos növekedés a tavalyihoz képest és tízszeres növekedés a 10 évvel ezelőtti állapothoz képest.

A befektetők azonban bizonyítékokat várnak, és azon vállalatok részvényei, amelyeket a tavalyi mesterséges intelligencia őrület magával ragadott, többségükben estek idén. Az S&P 500-as index szereplő részvények 60 százaléka emelkedett idén, de a „mesterséges intelligencia nyertes kosár” index tagjainak több, mint fele esett az év eleje óta.

A technológiai túlsúlyos Nasdaq Composite és annak Advance/Decline vonala a piaci folyamatokat tükrözi. Ha ez nem tud lépést tartani az index emelkedésével, az a piac belső gyengeségére utal. A BlackRock Robotics and Artificial Intelligence ETF, az Invesco AI and Next Gen Software alap, valamint a First Trust és a Nasdaq Artificial Intelligence and Robotics ETF kosarában szereplő részvények több, mint fele esett az év eleje óta.

Az elemzők szerint a vállalati gyors jelentésekből világosan körvonalazódik, hogy mely cégek tudják valóban készpénzre váltani a mesterséges intelligencia jelentette előnyöket, és csak ezeket a részvényeket díjazzák. Rob Arnott, a Research Affiliates vagyonkezelő elnöke szerint viszont a mesterséges intelligenciával kapcsolatos láz még mindig klasszikus buborék, amelynek jellemzője, hogy először a kisebb részvények árfolyamai kezdenek el szenvedni, mielőtt a nagyok is esni kezdenének és a lufi leeresztene.

A mesterséges intelligencia alkalmazása előnyökkel jár, de ezek a termelékenységben és profitabilitásban csak lassan jelentkeznek, miközben a piac az első körben ezt néha túlzóan is azonnal beárazta.