A lakossági kamatstop meghosszabbítása

A kormány bejelentette, hogy 2024 végéig meghosszabbítják a lakossági kamatstopot, amely jelenleg mintegy 300 ezer családot érint, és a kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1.250 milliárd forintot.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a döntés értelmében a kamatstop intézménye továbbra is érvényben marad a lakosság számára "a családok és a lakhatás biztonságának megvédése érdekében". A kamatstop intézkedés a bevezetésétől számított két és fél év alatt, 2024. június 30-ig összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett a lakosságnak a kormány számításai szerint.

Az intézkedés a bankoknak eddig már 400 milliárd forint feletti összegbe került, amit az MNB korábbi közlései is megerősítenek. Az újabb hosszabbítás további jelentős bevételkiesést okozhat a bankszektornak, amely tízmilliárdos nagyságrendű lehet.

A kormány 2022 januárjában vezette be a lakossági kamatstopot, amelyet azóta többször meghosszabbított annak érdekében, hogy megvédje a háztartásokat a magas hozamkörnyezet negatív hatásaitól. Nagy Márton miniszter szerint a koronavírus-járvány és az elhúzódó háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult nehéz gazdasági helyzet miatt a lakosság számára elérhető hitelkamatok a jegybanki alapkamattal együtt drasztikusan megnőttek.

Otthonfelújítási program

A kormány korábban minden részletet bejelentett az otthonfelújítási programról, és számos módosítást eszközöltek a társadalmi egyeztetés után. Az új intézkedést a szektor összességében pozitívan fogadta, és jól látható, hogy a lakosság körében is felkeltette az érdeklődést. Nagy Márton elmondta, a kabinet azt szeretné, hogy a konjunktúraérzékelés a társadalom széles rétegeiben érzékelhető legyen. Az otthonfelújítási program ebben hasznos szerepet játszhat, de pont az igazán leszakadt csoportokon és térségeken nem segít, pedig a házak energiahatékonyságával itt van a legtöbb probléma.

Mennyit nyernek az adósok a kamatstopon?

A kamatstop meghosszabbításával havi több tízezer forintot is spórolhatnak az adósok. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, hogy egy 3 havonta változó kamatozású jelzáloghitel esetében, amelynek fennálló tartozása 6 millió forint, a hátralévő futamidő 12 év, és a kamatfelár fix 3%, a havi törlesztőrészlet a kamatstop hatására 55 500 forint marad. A kamatstop nélkül ez az összeg 71 000 forint lenne, figyelembe véve a 2024. június 20-ai 3 havi BUBOR értékét, ami 6,87 százalék. A kamatstop hatása egyébként mind kisebb, hiszen 2022-ben volt olyan időszak, amikor 16 százalék felett is járt a 3 havi BUBOR, ami jelentősen megnövelte volna a törlesztőrészleteket kormányzati beavatkozás nélkül.