Szlovénia meghosszabbította a határellenőrzést

Szlovénia belügyminisztere, Bostjan Poklukar bejelentette, hogy a határellenőrzést a horvát és a magyar határon további hat hónappal, december 21-ig meghosszabbítják.

A döntés a hivatalos közlönyben történő kihirdetés után lép érvénybe. Poklukar szerint az utóbbi időben új fenyegetések jelentek meg, amelyek komoly hatással vannak a közrendre és a közbiztonságra mind Szlovéniában, mind az Európai Unióban. A belügyminiszter kiemelte, hogy a fenyegetések forrása a közel-keleti konfliktusok és az Irán és Izrael közötti feszültség eszkalálódása. Emellett a közel-keleti biztonsági helyzet romlására, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos biztonsági kockázatokra, a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, a közelgő párizsi olimpiára és az illegális migrációra is figyelmeztetett, valamint megjegyezte, hogy Szlovénia több kibertámadás célpontja volt az elmúlt hónapokban.

A határellenőrzés meghosszabbítását úgy tervezik végrehajtani, hogy az ne legyen negatív hatással az utazókra, a gazdaságra és a határ menti lakosságra. Szlovénia először tavaly október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzést, miután Olaszország hasonló intézkedést hozott a saját szlovén határszakaszán. Az intézkedéseket azóta mindkét ország többször meghosszabbította. Poklukar megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Szlovénia készen áll arra, hogy közös határőrizetet indítson a horvát és az olasz rendőrökkel, és hogy a vegyes járőrök alternatívái lehetnek az ideiglenes belső schengeni határellenőrzésnek. A mostani hosszabbításról még májusban tájékoztatott a szlovén belügyminiszter, és azt is közölte, hogy a döntésről tájékoztatta horvát és magyar kollégáját, valamint az Európai Bizottságot is.