Szaúd-Arábiában tesztelik a világ első önvezető légitaxiját

Szaúd-Arábiában elkezdődött a világ első autonóm légitaxi-szolgáltatásának tesztelése, amelyet az EHang kínai vállalat fejlesztett ki. A pilóta nélküli repülőgép, amely két utast képes szállítani, már megkapta a szükséges engedélyeket, és jelenleg a mekkai zarándoklat résztvevőinek szállítására használják tesztüzemben.

Az Interesting Engineering szerint az EHang EH216-S típusú repülőgépe lehet az első olyan légitaxi, amelyet egy polgári közlekedési hatóság engedélyezett. A két személy szállítására alkalmas jármű elsődleges feladata jelenleg a mekkai zarándoklat résztvevőinek szállítása, ami egyelőre csak tesztüzem keretében történik.

A gyártó már korábban, májusban is tartott bemutatót Szaúd-Arábiában, ahol az EH216-S mellett más típusokat is prezentáltak, mint például a légi tűzoltásra és légi logisztikára tervezett modelleket.

Az EH216-S 2023 októberében kapta meg a kínai tanúsítványát, és idén áprilisban már a sorozatgyártásra vonatkozó engedélyt is megszerezte, így ez lett az első típustanúsítvánnyal rendelkező eVTOL.

A jelenlegi tesztüzem fontos lépés a későbbi kereskedelmi működéshez szükséges jogszabályi keretek kialakításához. Az EHang légitaxija két embert, legfeljebb 220 kg-ot képes szállítani, magassága 1,85 méter, szélessége pedig 5,63 méter. A rotorjai összecsukhatók, így kis helyen is elfér. A jármű elméleti csúcssebessége elérheti a 130 km/h-t, és egy töltéssel akár 35 kilométert is képes megtenni.