Lőszerraktár robbant fel Csád fővárosában

Csád fővárosában, N’Djamenában felrobbant egy lőszerraktár, több ember életét vesztette és sokan megsérültek a katonai bázison történt robbanásban és a következő tűzben. Az esetben legalább 9 ember meghalt és 46-an megsérültek. A BBC szerint a baleset okát egyelőre nem ismerik, és a raktárban tárolt különböző kaliberű lőszerek szálltak a levegőbe, repülve a környék felett.

Egy szemtanú a BBC-nek elmondta, hogy tüzérségi lőszerek repültek el felettük, míg egy másik arról számolt be, hogy a sorozatos robbanások megrázták a házukat is. Abdelmadjid Abderahim egészségügyi miniszter szerint több halottja is lehet a történteknek, mert sokan vannak kritikus állapotban a sérültek között. Mahamat Idriss Déby elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és a vezetés nyugalomra intette a lakosságot. Az elnök a Facebook-oldalára is írt, ahol békét kívánt az áldozatok lelkének és mielőbbi felépülést a sebesülteknek.

Magyarország tervezi, hogy kétszáz fős katonai missziót indít Csádba, hogy segítse a stabilizálást, de még nem dőlt el, hogy a misszió előkészítésében részt vevő Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár után megvalósul-e a kiküldetés. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar katonák csádi kiküldetésének pontos menetrendje még nincs meg, de a kormány célja továbbra is egy csádi misszió létrehozása.

Januárban derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár Szalay-Bobrovniczky Kristóf kabinetjében dolgozott a misszió előkészítésén, titokban. A 24.hu múlt héten számolt be arról, hogy a honvédség egyik 140 személyes Airbusa három napig követhetetlenné vált a civil repüléskövető oldalakon, miután átrepült a Szahara felett, de a Honvédelmi Minisztérium nem nyilatkozott arról, hogy a gép Csádba repült-e.

2024 elején Magyarország széles körű együttműködési programot indított Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése és a gazdaság fejlesztése érdekében.