Új fejlesztésű chip segíthet átlátni a falakon

Amerikai és dél-koreai kutatók által kifejlesztett új processzorral az okostelefonok képesek lehetnek átlátni a kartondobozokon, ami új lehetőségeket és magánéleti aggályokat is felvet.

A Texasi Egyetem mérnökei és a Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói közös munkájuk eredményeként egy olyan chipet hoztak létre, amely 200-400 GHz-es jelek segítségével képes átlátni különböző tárgyakon. Ez a technológia nem használ röntgensugarat, így az egészségre sem jelent veszélyt. A fejlesztés már 15 éve folyik, és az első jelentős eredményeket 2022-ben mutatták be, amikor a chip képes volt átlátni poron, ködön és egyéb optikai akadályokon is.

A chip alkalmazása számos területen hasznos lehet, például a tűzoltók számára, akik így könnyebben megtalálhatják a sűrű füstben rekedt embereket. Emellett az iparban, vagy akár a vadon élő állatok megfigyelésére is alkalmazható lehet. A chip kis mérete miatt bármilyen kamerával rendelkező eszközbe beépíthető, így az okostelefonokba is.

Jelenleg még nem ismert, mikor kerülhetnek piacra az első ilyen technológiát tartalmazó készülékek, de a fejlesztés gyors üteme alapján feltételezhető, hogy nem kell már sokáig várni rájuk. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a technológia visszaélésszerű használata milyen magánéleti problémákat vet fel, például a ruhaüzletek próbafülkéiben.