Bakizott a NASA, és ezzel a frászt hozták az emberekre

A NASA szerdán véletlenül egy olyan szimulációt közvetített a YouTube-csatornáján, amelyben űrhajósokat kezelnek keszonbetegség miatt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ami aggodalmat keltett a közösségi médiában.

A The Guardian szerint a felvétel arra utalt, hogy a legénység egyik tagja a keszonbetegség tüneteit tapasztalja. Egy női hang arra kérte a legénység tagjait, hogy ellenőrizzék az illető pulzusát és adjanak neki oxigént, majd később azt mondta, hogy a prognózisa bizonytalan. Az eset kapcsán többen is közzétették a felvétel linkjét az X-en, figyelmeztetésekkel együtt, hogy súlyos vészhelyzet állhat fenn az ISS-en.

Az Ars Technica szerkesztője, Eric Berger ijesztőnek nevezte az adást, de sokan mások gyorsan megállapították, hogy valószínűleg csak egy gyakorlatról van szó. A NASA nem sokkal később reagált a történtekre, és közleményükben leszögezték, hogy a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén semmilyen vészhelyzet nem zajlik. Azt is hozzátették, hogy a hangot véletlenül félreirányították egy folyamatban lévő szimulációról, ahol a legénység tagjai és a földi csapatok különböző űrbeli forgatókönyvekre gyakorolnak.

A NASA továbbá tájékoztatott, hogy mindenki egészséges és biztonságban van az űrállomáson, és a következő napi űrséta a tervek szerint reggel 8 órakor fog kezdődni. Az International Space Station Twitter-oldalán közzétett üzenetében is megerősítették, hogy nem történt vészhelyzet, és a közvetített hang egy földi szimulációs csatornáról származott, amely tévesen került adásba.

A NASA szerda éjjel hivatalos közleményben is megerősítette, hogy nincs vészhelyzet a Nemzetközi Űrállomáson, miután tévedésből bejátszották az állomás élő adásában egy sürgős egészségügyi beavatkozást imitáló gyakorlat hanganyagát. Az adásban egy forgalmi dugóban ragadt sebész a Földről adott tanácsot egy űrhajósnak keszonbetegségben szenvedő társának ellátásával kapcsolatban, és a sebész szerint a parancsnok kilátásai sajnos kifejezetten gyengék voltak.

A gyakorlat vélhetően nem független attól, hogy csütörtökön teljesen valódi űrsétára készül az űrállomás legénysége, aminek során mintákat vesznek a Nemzetközi Űrállomás külső burkolatáról, hogy megvizsgálják, élnek-e mikroorganizmusok a világűr körülményei között, és ha igen, mifélék. A NASA hangsúlyozta, hogy senki sem sérült meg és nem is forgott veszélyben a gyakorlat során. A Starliner űrhajóval nemrég érkezett két amerikai űrhajós az eset idején éppen aludt, és a Boeing által egy évtizede fejlesztett űrhajó első emberes útján van túl, műszaki problémái ellenére bőségesen marad hajtóanyag az űrhajó június 18-ára tervezett visszatéréséhez.

Azonban a tervezett űrséta elhalasztásra került egy szkafandert érintő „kényelmetlenség” miatt, amelyet a NASA két asztronautája, Tracy Dyson és Matt Dominick viselt volna az űrséta során. A NASA már az élő közvetítést is elkezdte, amikor bejelentették a halasztást, és bár nem részletezték, hogy melyik asztronautát érintette a probléma, a szkafanderrel kapcsolatos gondok miatt nem történt meg a csütörtökre időzített űrséta. Egyelőre nem tudni, hogy ez az űrállomáshoz dokkolt Boeing Starliner visszaindulására hatással lesz-e.

Az egészségügyi vészhelyzetek gyakorlása nem csak azért fontos, mert az űrrepülés veszélyes üzem, de biztonságos helyzetben is komoly igénybevételt jelent az emberi szervezet számára. A súlytalanság miatt az agyba tolul a vér, így látászavart okozhat, erősebb a háttérsugárzás, ott vannak a már említett szuperbaktériumok és véralvadási problémák is léphetnek fel. Emlékezetes eset volt, amikor az amerikai Serena Auñón-Chancellor nyaki vénájában lépett fel mélyvénás trombózis a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ami később nemzetközi diplomáciai botrányt okozott.

(Science Alert, Space.com, HVG Tech)

(Borítókép: A Nemzetközi Űrállomás 2008. február 18-án. Fotó: ESA / NASA / Getty Images)