A Microsoft visszavonulót fújt a vitatott Recall funkcióval kapcsolatban

A Microsoft nemrég bejelentette, hogy késlelteti a Windows 11 egyik legújabb, és egyben legtöbbet vitatott funkciójának, a Recall-nak a bevezetését, amelyet korábban adatvédelmi rémálomnak neveztek a szakemberek.

A Recall funkció, amely mesterséges intelligenciára épül, eredetileg a Windows 11 egyik legnagyobb újításaként jelent meg volna, és képes lett volna a felhasználó minden mozdulatát képes formában elmenteni. A Microsoft májusban jelentette be a funkciót, amelynek célja az volt, hogy a számítógép tulajdonosai bármikor visszanézhessék, mit csináltak a nap egy adott pillanatában.

A bejelentést követően azonban a szakemberek azonnal aggodalmuknak adtak hangot a funkció biztonságosságát illetően. A Microsoft válaszul opcionálissá tette a funkciót, majd végül elhalasztotta a bevezetését, így a június 18-án érkező első Copilot+ PC-k vásárlói hiába várták volna a funkciót.

A halasztásról a Microsoft egy blogbejegyzésben számolt be, jelezve, hogy a funkció egyelőre csak a Windows Insider előzetes rendszerverziók tesztelői számára lesz elérhető. A bevezetés pontos időpontja még nem ismert, és csak a tesztelők visszajelzéseit követően fog megérkezni mindenki számára.

A Microsoft korábban azt állította, hogy a funkció teljesen biztonságos, mivel a mesterséges intelligencia minden folyamatot az eszközön végez el, és az adatok titkosítva vannak, amelyeket egy idővonalon lehet visszahívni. A cég biztosította a felhasználókat afelől, hogy az adatokat helyileg tárolják majd el, meggátolva, hogy illetéktelenek kezébe juthassanak.

A halasztás okai egyelőre ismeretlenek, így nem világos, hogy miért döntött így a vállalat, ha a funkció állítólag teljesen biztonságos lett volna. Mindazonáltal egyértelmű, hogy egy adatvédelmi szempontból ilyen érzékeny funkciót jobb alaposan kidolgozva piacra dobni. A félelmekre reagálva a vállalat bejelentette, hogy elhalasztja a Recall névre keresztelt újítás bevezetését addig, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy az megfelel a cég minőségi és biztonsági sztenderdjeinek.

A Recall lényege, hogy a felhasználók egy idővonalon visszakeresve mindent megtaláljanak, amit valaha megnéztek a számítógépükön – beleértve a weboldalakat, dokumentumokat, e-maileket, csevegéseket, és még sok mást. Ehhez, a rendszer néhány másodpercenként képet készít a felhasználó képernyőjéről, amelyet egy adatbázisban tárol el.

A kritikusokat azonban láthatóan nem sikerült meggyőzniük, ezért a Microsoft tegnap bejelentette, hogy szünetelteti a Recall szolgáltatást, hogy egy szűkebb csoporttal is tesztelhesse. Új dátumot egyelőre nem tűztek ki a funkció megjelenésére. A Recall így a következő hetekben elérhető lesz a Windows Insider programban résztvevők számára.

Brad Smith, a Microsoft alelnöke korábban arról beszélt az Egyesült Államok Képviselőházának Belbiztonsági Bizottsága előtt, hogy a vállalat a biztonságot helyezi mindenek fölé, ami még a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkájuknál is fontosabb.