A Meta mesterséges intelligenciájának képzése felhasználói adatokkal

A Meta tervei szerint a Facebook, az Instagram és a Threads felhasználói bejegyzéseit fogja felhasználni mesterséges intelligenciája, a Meta AI képzésére. A felhasználóknak gyorsan kell cselekedniük, ha nem szeretnék, hogy adataikat felhasználják.

A Facebook és az Instagram hamarosan új adatvédelmi irányelveket vezet be, amelyek lehetővé teszik a felhasználói posztok felhasználását a mesterséges intelligencia betanításához. Az OpenAI már korábban hasonló módszert alkalmazott a Reddit adataival. A változások 2024. június 26-án lépnek életbe, így aki nem szeretne részt venni ebben a folyamatban, annak még előtte kell jeleznie a Meta felé.

A Meta szerint a hatékony modellek betanításához nagy mennyiségű adatra van szükség, ezért döntöttek úgy, hogy a saját felületeiken szerzik meg ezeket az adatokat. A felhasznált adatok között lehetnek bejegyzések, fényképek vagy képaláírások, de a privát beszélgetéseket nem fogják felhasználni.

A német Computer Bild információi szerint van lehetőség arra, hogy a felhasználók tiltakozzanak a Meta tevékenysége ellen. Ehhez egy online űrlapot kell kitölteni, amely a Facebookon keresztül érhető el. Ha ez az opció még nem elérhető, akkor manuálisan is létrehozható a tiltakozás. Az Instagramon vagy Facebookon a beállítások menüpont alatt található "Az adataid kezelése és tiltakozás küldése" résznél lehet elindítani a folyamatot.

A Fogyasztói Tanácsadó Központ szerint a tiltakozáshoz érdemes az alábbi indokok egyikét megfogalmazni:

  • Attól való félelem, hogy az adatokat rossz kontextusban használják fel újra.
  • Az ellenőrzés elvesztése miatti aggodalom, hogy nem lehet felmérni, mi történik az adatokkal.
  • Félelem a személyes negatív következményektől, amelyeket már nem lehet visszacsinálni.
  • Az adataink felhasználása után azok törlésének lehetetlensége, mivel már részévé váltak a mesterséges intelligencia modelljének.

Ha a kifogást elutasítják, a Tanácsadó Központ három lehetséges forgatókönyvet javasol: nem tesz közzé több bejegyzést, törli a Facebook- és Instagram-fiókját, vagy jogi lépéseket tesz ügyvédi segítséggel. Fontos megjegyezni, hogy ha ismerősök osztanak meg tartalmat, amelyen a felhasználó szerepel, arra az űrlap nem vonatkozik.