A kelet-közép-európai régió smart city fejlesztései

Az okosvárosok, vagyis smart city koncepciója az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap, különösen az EU Fit for 55 kezdeményezésének fényében, amely 2030-ig 55 százalékos CO2-kibocsátás csökkentést irányoz elő. Az okos városok alapja a különböző infrastruktúrák és szolgáltatások összekapcsolása, optimalizálása, amely magában foglalja az energiaellátást, közlekedést, vízgazdálkodást, hulladékkezelést, egészségügyi szolgáltatásokat és a közigazgatást. Európa legnagyobb smart city rendezvényét Barcelonában tartották, míg a kelet-közép-európai régió jelentős rendezvénye az Urbis volt Brnoban.

A városok kulcsszerepet töltenek be a Fit for 55 kezdeményezés megvalósításában, hiszen az EU területének mindössze 4%-át foglalják el, de az uniós polgárok 75%-át otthonukul szolgálják. A világ energiájának több mint 65%-át fogyasztják, és a globális CO2-kibocsátás több mint 70%-áért felelősek.

Az okos városok ökoszisztémája több alappilléren nyugszik, mint például a fenntarthatóság és környezetvédelem, ahol az intelligens világítási rendszerek és az innovatív energiatárolási megoldások, mint a Heatventors által bemutatott hőtárolók, kiemelt szerepet kapnak. A közlekedés és mobilitás terén az EPS Global magyar parkolástechnikai vállalat és a Gamax videóanalitikával foglalkozó cég is jelentős előrelépést mutatnak. A közszolgáltatások és életminőség javítása, valamint az innováció és gazdasági fejlődés szintén fontos szempontok.

Brno a kelet-közép-európai régióban jelentős smart city fejlesztések bemutatóhelye, ahol a magyar vállalatok is megjelennek, és a cseh piac a hasonló történelmi gyökerek és fejlettségi szint miatt vonzó lehet számukra. Budapest is igyekszik nem lemaradni, és a magyar uniós elnökség alatt ősszel egy TechDays rendezvényt is tervez.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) aktívan támogatja a magyar vállalatokat a nemzetközi piacokon való megjelenésben. Keszthelyi Péter, a BKIK Smart City Szekciójának vezetője szerint a kamara célja üzleti közösségek összehozása és a kisebb cégek támogatása a nemzetközi terjeszkedésben.

Az EPS Global okosparkolási rendszerei a parkolásmenedzsment egyszerűsítésére, az üzemeltetési költségek csökkentésére és a parkolási folyamat optimalizálására törekszenek. Gyovai Csongor, az EPS Global üzletfejlesztési vezetője szerint a rendszer csökkenti a forgalmi torlódásokat és a légszennyezettséget. A Gamax Kft. videóanalitikai és adatintegrációs-adatanalitikai szoftveres rendszerei is hozzájárulnak a városi közlekedés hatékonyságának növeléséhez.

A Heatventors hőtárolói, amelyeket Mikó András értékesítési menedzser ismertetett, a hűtési és fűtési rendszerekben jelentős energiamegtakarítást tesznek lehetővé, és a vállalat már több sikeres projektet zárt Magyarországon és Európa-szerte. Az Elektro-Kaimleithner Kft. pedig az épületautomatizáció terén ér el jelentős megtakarításokat, Balogh Zoltán ügyvezető szerint az automatizált rendszerek figyelembe veszik az épületben lévő paramétereket, és az EU várhatóan még szigorúbb követelményeket fog megfogalmazni az épületekkel szemben.