Új dimenzió a telefonálásban: itt az első 3D-s hanghívás

A mobiltelefonálás történetében jelentős mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a Nokia vezérigazgatója, Pekka Lundmark sikeresen bonyolított le egy 3D-s hanghívást, amely a 5G technológiát felhasználva térbeli hangzást kínál.

A mobilhívások világában várhatóan nagy változások következnek, amelyek a hangminőség jelentős javulását is magukban foglalják. A Nokia által tesztelt 5G-alapú 3D-s hanghívás bevezetése új lehetőségeket nyithat meg a kommunikáció terén. A vállalat vezérigazgatója, Pekka Lundmark az első ilyen hívást Finnország digitalizációért és technológiáért felelős nagykövetével, Stefan Lindstrommal folytatta le, ami valós időben nyújtott térbeli hangzást.

A technológiai újítás mögött egy 3GPP Immersive Voice and Audio Services nevű kodek áll, amely nem csak a hívások minőségét képes javítani, hanem a térbeli hatás révén életszerűbbé is teszi azokat. Ezáltal a korábbi monofonikus hangzás helyett a térbeli hangzás válik lehetővé, ami különösen hasznos lehet ipari környezetben, például többszereplős konferenciabeszélgetések során, ahol így könnyebben azonosítható lesz, hogy melyik irányból és kitől érkezik a hang.

A bemutató során a Nokia saját szabadalmaztatott technológiáját alkalmazták, amely egy nyilvános 5G-s hálózaton is működőképes. Az újítás a közeljövőben érkező 5G Advanced szabványon fog majd futni.

A fejlesztésen egy 13 fős konzorcium dolgozik, de hogy pontosan mikor és milyen formában lesz elérhető a kereskedelmi forgalomban, azt egyelőre nem lehet tudni.

A mesterséges intelligencia fejlődése nem csak a kommunikációs technológiák terén hozhat áttörést, hanem az állatok nyelvének megértésében is új lehetőségeket nyithat meg. A Michigani Egyetem, a mexikói Nemzeti Asztrofizikai Intézet, valamint az Optikai és Elektronikai Intézet kutatói egy nemzetközi konferencián bemutatták, hogyan használhatók az emberi beszéddel képzett mesterségesintelligencia-modellek a kutyák kommunikációjának dekódolására. A Wav2Vec2 nevű, egyik legfejlettebb MI-beszédmodellt alkalmazva azonosították a kutyák érzelmeit, nemét és fajtáját az ugatásaik alapján. Az embereken és kutyákon képzett modell 62 százalék pontossággal tudta eltalálni az adott kutya érzelmeit, ugyanilyen arányban a fajtáját, 69 százalékban a nemét, és 50 százalék pontossággal azonosította, hogy az adott merítésből melyik kutyához tartozhat az ugatás. Ezek az eredmények ígéretes lépést jelentenek az állatok nyelvének megértése felé.