Az energiahivatal támogatja a villamosenergia-szektor kiberbiztonsági felkészülését

Hatályba lépett egy rendelet, amely egy európai szabályrendszert hoz létre a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságának erősítésére, ezen belül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felügyeli a hazai végrehajtást - tájékoztatott a hatóság.

A villamosenergia-hálózatokhoz kapcsolódó megújuló energiaforrások terjedése növeli a kiberbiztonsági kihívásokat, mivel egyre több eszköz és szereplő csatlakozik a rendszerhez. A MEKH kiemeli, hogy ez fokozott figyelmet igényel a kiberbiztonsági rendszerekre.

Az Európai Unió rendelete szerint a villamosenergia-rendszerek elleni kibertámadásokból eredő ellátási problémák kezelése nem csupán nemzeti feladat. Az uniós szabályozás kötelező ajánlásokat ír elő az ellátási lánc biztonságára, és olyan követelményeket határoz meg, amelyek az egész EU-ban érvényesek, erősítve ezzel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságát.

Magyarországon a MEKH felelős a rendeletben foglalt hatósági feladatokért, és ennek keretében egy intézkedési tervet dolgoztak ki a villamosenergia-ágazat szereplőinek idei kiberbiztonsági felkészülésének támogatására.

Szolnoki Éva, a MEKH biztonsági főosztályának vezetője szerint a kiberbiztonsági kockázatok megfelelő kezelése elengedhetetlen a villamosenergia-ellátás biztosításához. A rendelkezések alkalmazása csökkenti a kiberbiztonsági kockázatokat, és az összehangolt eljárások hatékony, határokon átnyúló együttműködést tesznek lehetővé a villamosenergia-ellátás fenntartása érdekében.