Az Európai Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatal munkába áll

Hétfőtől kezdi meg működését az Európai Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatal (MI Iroda), amelynek feladata a mesterséges intelligencia szabályozásának végrehajtása lesz.

Az Európai Unió által idén elfogadott, világelső mesterséges intelligencia szabályozása, az AI Act célja egy egységes jogi keret megteremtése, amely elősegíti a mesterséges intelligencia rendszerek elterjedését, miközben magas szintű védelmet nyújt a káros hatásokkal szemben. Az AI Act különböző kockázati szintekre osztja az AI-rendszereket az EU-ban, és védelmi intézkedéseket ír elő a felhasználók számára.

Az MI Iroda feladatai között szerepel a mesterséges intelligenciáról szóló törvény következetes végrehajtásának biztosítása, amit a tagállamok irányító szerveinek támogatásával kell elérnie. Az Iroda közvetlenül is érvényesíteni fogja az általános célú mesterséges intelligencia modellekre, például a ChatGPT-re vonatkozó szabályokat.

Az MI Iroda további feladatai között szerepel az MI-rendszerek meghatározásáról szóló jogi aktusok kidolgozása, a magas kockázatú MI-rendszerekre vonatkozó kritériumok pontosítása, valamint az általános célú MI-modellekre vonatkozó küszöbértékek kiigazítása. Emellett az Iroda kiad egy gyakorlati kódexet az MI-modellek szolgáltatói számára, és nyilvántartásba veszi, ellenőrzi az MI-fejlesztők bejelentéseit, bár korlátozott erőforrásokkal fog rendelkezni ezen a területen.

Az Európai Unióban létrejön egy tanácsadó fórum is, amely az érdekelt felek kiegyensúlyozott összetételét képviseli majd, és az Iroda az AI Gyárak létrehozásával ösztönzi az európai mesterséges intelligencia-képességek növelését. Az Iroda figyelemmel kíséri a GenAI4EU kezdeményezést is, amely a generatív mesterséges intelligencia különböző ágazatokban történő alkalmazásaira összpontosít.

Az AI Office tervezett létszáma 140 fő lesz, és a szervezet 5 egységből és 2 tanácsadóból fog állni, amelyek a mesterséges intelligencia és robotika, szabályozás, biztonság, innováció és társadalmi javak területeit fogják lefedni. A vezető tudományos tanácsadó és a nemzetközi ügyekért felelős tanácsadó is része lesz a szervezetnek.

Az MI Irodáról szóló jogszabály június 16-án lép hatályba, és a tervek szerint a munka azonnal megkezdődik, az AI Testület pedig megtartja első ülését a hónap végéig.