Beszorult ajtó akadályozza a NASA új űrteleszkópját

Egy beszorult rekeszajtó miatt nem használható teljes kapacitással az XRISM űrteleszkóp, amely fontos szerepet játszhatna az univerzum és a sötét anyag megismerésében.

A japán és az amerikai űrügynökség, a JAXA és a NASA közös projektje, az XRISM (Exploration of energizing and Radiation in Imaging and Spectroscopy Mission) űrteleszkóp egyik legfontosabb műszerének, a Resolve nevű részecskeérzékelőnek a rekeszajtaja beszorult, ami akadályozza a műszer teljes értékű használatát.

A Space.com szerint több kísérletet is tettek már az ajtó kinyitására, de eddig sikertelenül. A NASA képviselői megerősítették, hogy az űrteleszkóp tervezett, „legalább 18 hónapos” működési ideje sem biztos, hogy tartható lesz. A Future cikke szerint ez különösen sajnálatos, mivel az XRISM jó alternatívája lehetne a NASA öregedő és költségvetési szorítóban lévő Chandra űrtávcsövének.

A Resolve műszer egy mikrokaloriméteres spektrométer, amely képes lenne a mélyűr objektumainak hőmérsékletét és hőmérsékleti eltéréseit mérni, ehhez azonban -237,7 Celsius-fokra kellene lehűlnie. A kutatók reményei szerint a műszer által gyűjtött adatok segítségével mélyebb betekintést nyerhetnének a mélyűr struktúráiba, mint például a galaxishalmazokba és a fekete lyukak részecskesugaraiba.

Bár a beszorult ajtó miatt a műszer nem képes az alacsony energiájú röntgensugarak mérésére, a nagyenergiájú röntgensugarakat továbbra is képes detektálni.