Az Apple és az Open AI együttműködése: Steve Wozniak még óvatos

Az Apple társalapítója, Steve Wozniak óvatosságra int az Apple Intelligence és az iOS 18 kapcsán, melyeket a WWDC konferencián mutattak be. Wozniak, aki már évek óta nem az Apple alkalmazottja, a Bloombergnek adott interjúban kifejtette, hogy a bemutatók alapján még nem lehet biztosra menni az új funkciók hasznosságát illetően.

Wozniak szerint a demók gyakran ígéretesek, de a valódi értékük csak a mindennapi használat során domborodik ki. Kíváncsian várja, hogy az új funkciók hogyan teljesítenek majd a saját eszközein és adataival. "Annyi mindent láttam ma, amiről azt mondtam, hogy ó, te jó ég, ha ez működik, akkor rengeteg időt fogok megspórolni" – idézte Wozniakot a PhoneArena, utalva arra, hogy az Apple Intelligence célja éppen a felhasználók idejének megtakarítása lehet. Wozniak szerint azonban a "puding próbája az evés", tehát a valódi teszt a gyakorlati alkalmazás lesz.

A ChatGPT integrációjának üzleti modellje is érdekes kérdéseket vet fel. A Bloomberg információi szerint az OpenAI nem kap közvetlen pénzügyi ellenszolgáltatást az Apple-től a lekérdezések feldolgozásáért, hanem a fejlesztéseik széles körű elterjedésében látják a hasznot. Az Apple saját nyelvi modelljeit fogja használni a mesterséges intelligencia funkciók többségéhez, amelyek a benchmarkok szerint versenyképesek a GPT-3.5-tel, de elmaradnak a GPT-4o-tól, ami a ChatGPT Plus felhasználók számára a legjobb elérhető megoldás.

A Siri frissítésekor a felhasználók kérdéseit továbbíthatják a ChatGPT-nek, és várhatóan sokan fogják értékelni a jobb válaszminőséget, amiért hajlandóak lesznek fizetni is. A GPT-4o és más fizetős funkciók korlátlan hozzáféréséért havonta 20 dollárt kell majd fizetni. Ha a felhasználók az Apple fizetésfeldolgozó rendszerén keresztül frissítenek a ChatGPT Plus-ra, az Apple is részesedik a bevételből, tehát mind az Apple, mind az OpenAI profitálhat a frissítésekből.

: iMore : PhoneArena : Bloomberg