Mesterséges intelligencia fejlesztett ki új mágnest, veszélyben Kína ritkaföldfém-uralma

A brit Materials Nexus cég áttörést ért el a mesterséges intelligencia alkalmazásával, amelynek köszönhetően sikerült ritkaföldfémektől mentes mágnest fejleszteniük, ez pedig komoly kihívást jelenthet Kína számára.

Az elektromos átállás következtében világszerte növekszik a ritkaföldfémek iránti igény, mint például a neodímium és a diszprózium iránt, amelyek jelentős része Kínában található, bányászatuk azonban környezeti károkat okoz és költséges a feldolgozásuk. Az állandómágneses motorok, amelyek az elektromos autók mintegy 80 százalékában megtalálhatók, szintén ezeket a fémeket használják.

A Materials Nexus által kifejlesztett új mágnest mesterséges intelligencia segítségével fedezték fel, ami 200-szor gyorsabb volt, mint a hagyományos fejlesztési módszerekkel. A vállalat szerint az állandómágnesek iránti kereslet 2030-ra megtízszereződhet, ami tovább növeli a ritkaföldfémek iránti igényt.

A Tesla is többek között olyan ritkaföldfém-mentes mágnesek kifejlesztésén dolgozik, amelyek nem egyszerű feladatot jelentenek. Az amerikai Niron Magnetics már elkészítette a világ első, ritkaföldfém-mentes nagyteljesítményű mágnesét, de még nem áll készen a tömegtermelésre.

A Nexus mesterséges intelligenciája napok, vagy hetek alatt képes azonosítani a ritkaföldfémek helyettesítésére alkalmas anyagokat, amelyhez korábban évek, vagy évtizedek kellenének. Az MI több mint 100 millió kombinációt állított össze, mire megtalálta a MagNex kifejlesztését eredményező anyagot, amelyet a Sheffieldi Egyetem mérnökei segítségével gyártottak le és teszteltek. Az új produktum nemcsak megállta a helyét, hanem 20 százalékkal olcsóbb és 70 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár az előállítása.

A Nexus szerint a mesterséges intelligencia nemcsak a ritkaföldfém-mentes mágnesek kifejlesztésénél, hanem az iparban általában, ahol a cél a gyártás során keletkező szén-dioxid mennyiségének csökkentése, lehet hasznos.