Idegen űrhajók nyomában a gravitációs hullámok segítségével?

Elméleti fizikusok szerint lehetséges lenne a fénysebességnél gyorsabb haladást lehetővé tévő térhajtóművek, azaz warp drive-ok létrehozása, és ha az idegenek használnák ezeket, a Földön lévő technológiákkal észlelni tudnánk a hajtómű meghibásodásakor keletkező gravitációs hullámokat.

A kutatók jelenlegi álláspontja szerint, habár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy idegen civilizációk warp drive-okkal közlekednének, egy ilyen hajtómű meghibásodása esetén a gravitációs hullámok észlelésével megerősíthetnénk az idegenek létezését. Egy warp drive hibája esetén az űrhajó legénységét olyan erők érnék, amelyek egy fekete lyukhoz hasonlóan szakítanák szét őket. A térhajtóművek eddig főként a sci-fi műfajban jelentek meg, de a tudományos elméletek szerint lehetséges lenne egy olyan téridőbuborékot létrehozni, amely képes lenne egy űrhajót fénysebességnél gyorsabban mozgatni.

Katy Clough, a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa és csapata azt vizsgálta, hogy a warp drive-ok által okozott esetleges incidensek gravitációs hullámokat váltanának-e ki a valós univerzumban, és ha igen, akkor azok észlelhetők lennének-e. Megállapították, hogy egy warp drive-os űrhajó, ha állandó sebességgel halad, nem kelt gravitációs hullámokat, de ha felgyorsul vagy meghibásodik, akkor igen. Clough kiemelte, hogy a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) már rendelkezésre áll, és elég érzékeny ahhoz, hogy észlelje ezeket a hullámokat.

Rhett Allain, a Southeastern Louisiana Egyetem munkatársa szerint a Földön lévő gravitációs hullámdetektorokat zavarják a nagy járművek és az óceáni árapályok, ezért szükség van egy támogató infrastruktúrára, amely segít kiküszöbölni ezt az interferenciát. Allain azt javasolta, hogy ha gravitációs hullámdetektorokat építenénk, azokat az űrbe kellene helyezni, ahol nem kellene aggódni a Földön szükséges támogató szerkezetek miatt, és ahol az eszközök ugyanabban a pozícióban maradhatnának.