Újabb iskolák kapnak digitális tantermet

Az ország különböző pontjain hat intézményben nyílik lehetőség a digitális oktatás fejlesztésére. Két iskolában már átadták a modern tantermeket, további négy pedig az idei év során csatlakozik a High Tech Suli Programhoz.

A High Tech Suli Program (HTS) keretében 240 millió forint összértékű támogatást osztottak szét, amelyre 127 iskolai alapítvány pályázott. A nyertesek számára modern, 21. századi digitális tantermek kialakítására nyílik meg a lehetőség, valamint szakmai programok megvalósítására is sor kerülhet.

A programhoz két új nyertes intézmény, a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola, valamint a Szegedi Gregor József Általános Iskola csatlakozott. Az átadóeseményen dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke is részt vett, aki beszámolt a rekordszámú pályázatról és a program sikerességéről. Dr. Várkonyi Andrea, aki egyben a High-Tech Suli program megálmodója is, nosztalgikus érzésekről számolt be az egyik nyertes iskola új eszközeinek átadásán, ahol a tanulók kedves műsorral köszöntötték a vendégeket.

Dr. Várkonyi Andrea kiemelte: "Az 5. pályázati körben idén rekordszámú pályázat érkezett, és mivel igencsak erős volt a mezőny, kivételesen 5 helyett most 6 nyertest választottunk ki. Az elmúlt 4 évben nagyjából 1,5 milliárd forint értékben tudtuk támogatni az iskolákat, a cél pedig ahogy eddig is, most is az, hogy olyan intézményeknek segítsünk, amelyek a legnagyobbra tudják nyitni a High-Tech Suli kapuját." Hozzátette, hogy az iskolákban jelentős szerepe van a digitalizációnak, és az oktatás XXI. századi szintre hozása elengedhetetlen, hiszen a gyerekeknek fel kell készülniük a nagyvilág kihívásaira.

Az idei év folyamán a Cecei Általános Iskola, a Csopaki Református Általános Iskola, a Herceghalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Monori Jászai Mari Általános Iskola diákjai is megismerkedhetnek a digitális tanulás új eszközeivel. A Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola idén egyike annak a hat intézménynek, amely elnyerte az iskolánként 40 millió forintos támogatást, így megvalósíthatták a digitális tantermet, amelyben például modern laptopok, 3D-nyomtatók és lézervágók is segítik a gyerekek fejlődését és tanulását.

Dr. Várkonyi Andrea, aki a program ötletét a Covid alatt fogalmazta meg, amikor az oktatás nehéz helyzetbe került, elárulta, hogy bár a technika néha rajta is kifog, ilyenkor 17 éves lánya, Nóri nyújt segítséget.