Európa szupermodern harckocsit fejleszt: bemutatkozik a Leopard 2 A-RC

A francia-német védelmi ipari óriás, a KNDS hamarosan leleplezi a Leopard 2-es harckocsicsalád legújabb tagját, a Leopard 2 A-RC-t. A Defence Blog szerint a járművet az Eurosatory 2024 védelmi ipari kiállításon mutatják majd be.

A KNDS, egy francia-német vegyesvállalat, amelyet a Nexter és a Krauss-Maffei Wegmann alkot, évek óta dolgozik a közös harckocsi megalkotásán. Az új harcjármű jelentős újítása, hogy személyzet nélküli tornyot kap, és lehetőség lesz a fő fegyver cseréjére is. A platformra többféle ágyú is felszerelhető lesz, köztük a Rheinmetall 120 és 130 milliméteres, valamint a KNDS 140 milliméteres harckocsiágyúja. Emellett az automata utántöltő rendszer képes lesz 10 másodpercen belül három lövést leadni, és páncéltörő rakétákat is indíthat majd egy önálló rendszer segítségével.

Az új harcjármű továbbfejlesztett védelemmel is rendelkezik majd: moduláris páncélzatot kap, ami könnyű cserét tesz lehetővé a sérült részeken, és aktív védelmi rendszereket is beépítenek, amelyek a beérkező lövedékeket hivatottak semlegesíteni. A harckocsi személyzete csupán három fő lesz, a gép tömege pedig 60 tonna. Ráadásul egy új, alacsony fogyasztású motor is helyet kap benne.

A Leopard 2 A-RC várhatóan versenybe száll majd az európai piacon, ahol olyan harckocsikkal kell majd megküzdenie, mint a Rheinmetall KF51 Panther, valamint a Lengyelországban és Romániában gyártott K2 Black Panther.