Az amerikai űrhaderő és légierő saját mesterséges intelligenciát fejleszt

Az amerikai légierő és űrhaderő bejelentette, hogy hamarosan egy generatív mesterséges intelligencia által támogatott platformot vezetnek be, amely hasonlatos lesz a ChatGPT-hez, de nagyobb biztonsági intézkedésekkel.

Az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA korábban óvakodott a mesterséges intelligencia alkalmazásától, mivel attól tartottak, hogy érzékeny adatok szivároghatnak ki a szolgáltatásokon keresztül. Azonban 2023 őszén kiderült, hogy a CIA egy olyan mesterséges intelligenciát fog használni, amely nem fér hozzá a minősített adatokhoz, így a lényeges információk biztonságban maradhatnak.

A légierő és az űrhaderő közös projektje keretében a Non-classified Internet Protocol Generative Pre-training Transformer (NIPRGPT) nevű generatív mesterséges intelligenciát fejlesztik ki. Ez a chatbot képes lesz értelmezni az emberi nyelven feltett kérdéseket és emberi nyelven válaszolni, hasonlóan a jelenleg nyilvánosan elérhető modellekhez.

A NIPRGPT platformot kommunikációs, kutatási és kódolási feladatok elvégzésére tervezik, és a cél az, hogy a lehető legnagyobb biztonság mellett csatlakozzon az internethez. A platformot egyaránt használhatják majd a pilóták és a civil munkavállalók is.

Chandra Donelson, a légierő egyik tisztje szerint a NIPRGPT még fejlesztés alatt áll, de már most is ígéretes eredményeket mutat. Alexis Bonnell, az amerikai légierő kutatólaboratóriumának információs igazgatója hozzátette, hogy a végső cél az, hogy a platform segítségével mindenki megtanulja helyesen kezelni a mesterséges intelligenciát, így később az újabb, erősebb eszközökkel már könnyedén tudjanak dolgozni.

Bonnell megjegyezte, hogy a tesztelés során kiderülhet, valóban szükség van-e a légierőnél a generatív mesterséges intelligenciára.