Új technológia a sportban: vércukorszint-monitorok az olimpián és Európa-bajnokságon

A párizsi olimpián és a szegedi Európa-bajnokságon versenyző állóképességi sportolók vércukorszint-monitorokat használnak teljesítményük javítására, amelyeket eredetileg cukorbetegek számára fejlesztettek ki. A technológia a sport területén is egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, és a július 26-án kezdődő párizsi olimpián, valamint a június 12-16. között rendezendő szegedi Európa-bajnokságon az érmek megszerzésének esélyeit is növelheti.

A bőrre, általában a karra erősíthető apró monitorok segítségével a sportolók valós időben követhetik vércukorszintjük alakulását. A folyamatos glükózmonitorokat (CGM) gyártó vállalatok, mint az Abbott és a Dexcom, a sport és a wellness területén is látják a termékeik jövőbeli potenciálját.

Az eszközök Bluetooth-kapcsolattal csatlakoznak az okostelefonokhoz, és a gyártók alkalmazásain keresztül nyomon követhető a vércukorszint. Jacob Leach, a Dexcom operatív igazgatója szerint a jövőben nem csak cukorbetegek, hanem nagy tömegek is használhatják majd ezeket az eszközöket.

Az Abbott már 2020-ban piacra dobott egy CGM-terméket Európában, amelyet kifejezetten amatőr- és élsportolóknak szántak, és szponzorálják Eliud Kipchoge-t, a minden idők egyik legjobb maratonfutóját és a kenyai csapatát is.

Chelsea Hodges ausztrál úszó tapasztalatai szerint a CGM eszközök segíthetnek az állóképességi edzések során jelentkező kimerültség kezelésében. Az eszköz által szolgáltatott adatok alapján módosította kalóriabevitelét és edzésidőit, ami javította a teljesítményét.

Filip Larsen egyetemi docens azonban felhívja a figyelmet arra, hogy egyelőre kevés validált tudományos eredmény áll rendelkezésre a CGM eszközök sporttudományban való hatékony alkalmazásáról. Az amatőr sportolók körében a kevés szakmai tudás miatt akár negatív következmények is lehetnek az eszközök használatának.

Larsen szerint a közösségi médiában látható, hogy egészséges emberek megijednek, ha a vércukorszintjük egy banán elfogyasztása után ideiglenesen megemelkedik, ami pedig egy normális reakció. Az Abbott szerint ezek a kiugró vércukor adatok normálisak, de az ideális energiaszint megőrzése érdekében érdemes elkerülni az ilyen állapotot.

A szegedi Európa-bajnokságon a magyarok gyorsasági szakágban 32, para kajak-kenuban 9, SUP szakágban pedig 7 versenyzővel vesznek részt. Csipes Tamara három olimpiai számban is rajthoz áll, míg a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál lemarad a hazai rendezésű kontinensviadalról.

A kontinensviadal az utolsó nemzetközi megméretés lesz az augusztusi, párizsi olimpia előtt, ahol a vércukorszint-monitorok használata ismét előtérbe kerülhet a sportolók teljesítményének javítása érdekében. A párizsi olimpián Vas Kata Blanka is részt vesz, miután hegyikerékpáros kvótát szerzett Magyarországnak az U23-asok közötti ötödik helyével a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságon. A kvótaszerző időszak lezárultával a nemzetközi szövetség hivatalosan is visszaigazolta Magyarország női kvótáját a szakágban, így Párizsban lesz magyar induló a hegyikerékpáros versenyen.