Pigniczki Fanni történelmi sikere a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon

Pigniczki Fanni sporttörténelmet írt a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság záró napján, ahol ezüstérmet szerzett a labda szerenkénti döntőben. Ez az eredmény a magyar ritmikus gimnasztika történetében az első egyéni érem, és egyben az első ezüstérem, amit magyar versenyző nyert.

A versenyek során a vasárnapok gyakran a legizgalmasabb napoknak számítanak, amikor is a legjobbak mérik össze tudásukat. A ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságok és világbajnokságok egyik nagy kihívása a sűrű versenynaptár, amely a résztvevőket, így a tornászokat, edzőket, bírókat és szervezőket is kimeríti.

A versenyen drámai pillanatok is történtek, mint például Sofia Raffaeli esete, aki a karika szerenkénti döntőben hibázott, és így a bolgár versenyzők, Borjana Kalejn és Sztiliana Nikolova szereztek aranyat és ezüstöt, míg Raffaeli a mezőny végén végzett.

A sportág gyakran kegyetlen, és pillanatok alatt törheti szét az álmokat, de Raffaeli a labda szerenkénti döntőben minden dühét beleadva az élre állt.

Pigniczki Fanni a labda szerenkénti döntőben élete legjobb labdagyakorlatát mutatta be, amelyért még jobb pontszámot kapott, mint az egyéni összetett versenyben. Az ukrán Taiszija Onofriijcsuk hibája után már biztos volt, hogy a magyar versenyző érmet szerez, és végül az utolsó gyakorlat előtt már csak az érem színe volt kérdéses. Pigniczki a nyolcadik helyen jutott be a fináléba 33,350 ponttal, de ezt alaposan túlszárnyalta, mivel szinte teljesen pontos, tiszta gyakorlatot mutatott be és 34,850 pontot szerzett, ami abszolút egyéni csúcsot jelent számára.

A bolgár Nikolova hibája után a közönség ünneplése közepette Pigniczki Fanni megnyerte az ezüstérmet, amely a magyar ritmikus gimnasztika történetében az első egyéni felnőtt érem, és egyben a legjobb magyar eredmény az Európa-bajnokságokon. Ez a sportág első magyar Eb-ezüstérme, az együttes kéziszercsapat ugyanis 1988-ban, 1992-ben és 1993-ban is harmadik helyezett volt.

A verseny a további szerenkénti döntőkkel és a kéziszercsapatok fináléival folytatódott.

Eredmények:

  • Karika: 1. Borjana Kalejn (Bulgária) 35.250, 2. Sztiliana Nikolova (Bulgária) 34.950, 3. Taiszija Onofriijcsuk (Ukrajna) 34.900.

  • Labda: 1. Sofia Raffaeli (Olaszország) 35.350, 2. Pigniczki Fanni (Magyarország) 34.850, 3. Daniela Munits (Izrael) 34.250.