Ónodi Henrietta szívrohamot szenvedett

Az olimpiai bajnok tornásznő, Ónodi Henrietta súlyos szívrohamot kapott Floridában, jelenleg is kórházi kezelés alatt áll, és a családja gyűjtést szervez a kezelésére. A 50 éves sportoló március 28-án esett össze egy élelmiszerboltban, ahol családjának vásárolt, és útközben a kórházba többször is leállt a szíve.

Ónodi Henrietta, aki 1992-ben Barcelonában ugrásban arany-, talajon pedig ezüstérmet szerzett, életmentő műtéten esett át, és már túl van az életveszélyen. A kórházban diagnosztizált trombózis és a több artériái elzáródása miatt sürgős műtétre került sor. Ónodi jelenlegi állapota hosszú távú gondozást és kiterjedt rehabilitációt igényel, azonban az amerikai biztosítása nem fedezi a gyógyuláshoz szükséges ellátást.

A sportolónő húga, Ónodi-Klausler Barbara indított gyűjtést Ónodi Henrietta kezelésére egy közösségi oldalon. Barbara szerint nővére mindig az elsők között nyújtott kezet és támogatta a rászorulókat, most pedig ő maga szorul segítségre. Ónodi Henrietta hozzájárulása a tornatársadalomhoz és a sport világához önzetlen volt, így most rajtuk a sor, hogy támogassák őt ebben a nehéz időszakban.

A váratlan esemény hatalmas kihívást jelent Ónodi családja számára, mind érzelmileg, mind anyagilag. Ónodi Henrietta amerikai biztosítása nem biztosítja a gyógyuláshoz szükséges ellátást, ezért a család gyűjtésbe kezdett. Ónodiné Kati, Henrietta Békéscsabán élő édesanyja szerint lánya olimpiai járadékát minden hónapban átutalják neki, amiből a nővére ki tudja fizetni a költségeket, de a kórházi rehabilitáció sok pénzbe kerül, és a biztosítás csak korlátozottan fedezi a költségeket.

Az adománygyűjtésről szóló hírt a tornász egyik korábbi csapattársa, Molnár Andrea is megosztotta Facebook-oldalán, ezzel is támogatva Ónodi Henrietta felépülését. Az adományokat a sportoló gyógyszereire, gyógykezelésére és kórházi számláira fordítják majd. Csisztu Zsuzsa, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) alelnöke megerősítette a hírt a Magyar Nemzetnek, és Ónodi Henrietta Békéscsabán élő édesanyja is nyilatkozott a Nemzeti Sportnak. Szerinte nagy szerencse, hogy a lánya egy boltban lett rosszul és nem az autóban ülve, vagy egyedül otthon, mert akkor vélhetően tragédia lett volna a szívmegállás vége.