Drónbotrány az olimpián: Kanadai edzőt és stábtagokat küldtek haza

A kanadai női labdarúgó-válogatott vezetőedzőjét, Bev Priestmant, valamint két stábtagját, Joey Lombardi elemzőt és Jasmine Mender másodedzőt hazaküldték az olimpiáról, miután kiderült, hogy ellenfelük, az új-zélandi csapat edzését drónnal kémlelték meg.

A kanadai csapat vezetőedzője, Bev Priestman az új-zélandiak edzését figyelte meg felülről, amiért a France24 szerint hazaküldték az olimpiáról. A csapat csütörtökön játszotta az első meccsét a játékokon, és 2-1-re legyőzték Új-Zélandot, de már Andy Spence másodedző irányításával, mivel Priestman „önként távozott” a csapat éléről.

A kanadai szövetség új információk birtokába jutott a kémkedéssel kapcsolatban, ezért döntöttek úgy, hogy Priestmant is hazaküldik. A csapat vezetését a hátralevő olimpiai időszakra Andy Spence veszi át.

A BBC cikke szerint Priestman 2020-ban vette át az együttes irányítását, és egy évvel később Tokióban a svédek elleni döntőben büntetőkkel nyerte meg az aranyérmet Kanada. Azonban a párizsi viadalon már nem ő állt a csapat élén, hanem segédedzője, miután Priestman és két beosztottja, Jasmine Mander és a nem akkreditált elemző Joseph Lombardi is hazaküldték a kémkedési botrány miatt.

Joseph Lombardit egy francia bíróság nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, miután bevallotta, hogy városi területen, engedély nélkül irányított drónt az ellenfél megfigyelése céljából. A kanadai szövetség közleménye szerint a kapitányt az elmúlt órákban napvilágot látott újabb információk miatt függesztették fel, amelyek szerint már a párizsi olimpiát megelőzően is használtak drónokat az ellenfelek megfigyelésére.

Priestman felelősséget vállalt kollégái tetteiért, és bocsánatot kért az új-zélandi válogatott játékosaitól és stábjától, valamint a kanadai válogatott tagjaitól. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) saját fegyelmi eljárást indított Priestman, Lombardi és Mander ellen. David Shoemaker, a Kanadai Olimpiai Bizottság vezetője szerint Priestman nagy eséllyel tudhatott a kémkedésről, és több olyan információt kaptak, ami ezt megerősítette. A kanadai futballszövetség Priestmant felfüggesztette addig, míg le nem zajlik egy független szakértői vizsgálat.