Kovács Zsófia helyett Székely Zója lép fel a párizsi olimpián

A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Kovács Zsófia sérülése miatt Székely Zója fogja képviselni Magyarországot a 2024-es párizsi olimpián a felemáskorláton. Kovács Zsófia, aki háromszoros Európa-bajnok, csütörtökön szenvedett térdsérülést a dobogós edzésen, egy sikeres gyakorlat utáni landolás során. Az MRI-vizsgálat eredménye alapján nem tud részt venni a vasárnapi versenyen.

A helyettesítés hivatalos eljárása megkezdődött, a végső döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Tornaszövetség és a párizsi szervezőbizottság hozza meg. Székely Zója korábban tartalékként készült, és most ő lehet Kovács utóda a felemáskorláton. Kovács Zsófia szeptemberben keresztszalag-szakadást szenvedett, és a mostani sérülése miatt kénytelen kihagyni az eseményt.

A magyar tornászcsapat további tagjai Mészáros Krisztofer, Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge, akik szintén részt vesznek a párizsi olimpián. A férfi selejtezőt szombaton, a nőit vasárnap rendezik.

Az MTI szerint a magyar szövetség válogatási elvei alapján kettejük között június végén a bukaresti nemzetközi versenyen dőlt el a nem névre szóló olimpiai kvóta. Bár a selejtezőben Székely ért el magasabb pontszámot, Kovács csak első számú tartalék volt, de végül mégis szerepelhetett a döntőben, ahol megelőzte Székelyt.

Kovács a tavaly szeptemberi sérülése miatt sem az idén májusi Európa-bajnokságon, sem az országos bajnokságon, sem a világkupaversenyeken nem indult, míg Székely Zója mindegyiken ott volt, így felkészültsége és versenyrutinja is biztosíték lehet a sikeres szereplésre.