Párizsi olimpia: Kihívások és várakozások

Az első benyomások Párizsról pozitívak, de a németek nagy Eb-találmánya az olimpián kényszerű, mégis természetesnek tűnik. Az Index Sportcast tudósítói, Huber Tamás és Kocsmár-Tóth István beszámolnak a helyszíni élményekről, a francia–magyar kézilabdameccs kulcspillanatairól és a hétvége legfontosabb eseményeiről.

Az Index tudósítói szerint a szervezés magasabb színvonalú, az időjárás hűvösebb, a közlekedés élhetőbb, mint azt előzetesen várták. A Magyarország–Franciaország női kézilabda-mérkőzés szoros eredménye után a Brazília elleni vasárnapi csoportmeccs ki-ki meccsnek ígérkezik. A nyitóünnepség minden idők leghosszabb és legnagyobb nyitóünnepsége lesz, ami különösen kihívást jelenthet, ha esni fog az eső. Szilágyi Áron szombati versenyével kapcsolatban a tudósítókban egy kis rossz érzés van, míg Milák Kristóf helyzetét is érintik, valamint a klasszikus párizsi konyak magas árát is megemlítik. Az Index Sportcast korábbi adásai elérhetők a megadott linken.

A magyar úszóválogatott kapitánya, Sós Csaba szerint a tapasztalatok vegyesek: a transzport az olimpiai faluból katasztrofális, harmincöt perc és másfél óra között mozog a dolog, volt olyan sofőr, aki úgy eltévedt, hogy visszament a faluhoz. Az étel a versenyzők szerint elég silány, és gyakran előfordul, hogy elfogy, ami nem csak a magyar küldöttségnek okozott problémát, hanem más csapatoknak is, mivel a szervezők alábecsülték a mintegy 15 ezer sportoló étvágyát, így például tojásból már az olimpia hivatalos kezdete előtt hiány alakult ki . A versenyekre lassabb időket várnak, mivel a medence csak két méter mély, ami nagyobb hullámokat eredményez, így kevesebb világcsúcs születhet . A készülést befolyásoló körülmények azonban jók, a melegítő medence mérete kiemelkedő. Sós megerősítette, hogy Milák Kristóf nem indul váltóban, és az ő egyénileg történő érkezése az olimpia helyszínére a legártatlanabb hír vele kapcsolatban, mivel a korábban megbeszéltek értelmében csak egyéniben indul a játékokon . A 4x100 méteres férfi váltó Németh Nándor, Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám összeállításban indul, és Sós szerint ez a váltó nélküle is nagyon erős, reális esélye van a döntőbe jutásra . A magyar úszódelegáció tagjai először szombaton ugranak medencébe a párizsi olimpián, az előfutamokban érintett lesz a férfi és női 4×100 méteres gyorsváltó, de rajtkőre áll Késely Ajna és Sárkány Zalán is, előbbi a női, utóbbi a férfi 400 gyors mezőnyében .