Orángután gyógynövényes sebkezelése

Egy szumátrai orángután, Rakus, a világon elsőként kezelte sebét fájdalomcsillapító hatású növénnyel Indonéziában, amit a Max Planck Institute of Animal Behavior és az Universitas Nasional biológusai dokumentáltak.

Az esetet a Scientific Reports folyóiratban ismertették, ahol leírták, hogy az orángután egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású kúszónövény nedvét használta fel sebének kezelésére. A növényt a hagyományos orvoslásban is alkalmazzák, és az indonézek gyógyszerként is használják az akar kuning néven ismert növényt, mely antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal bír.

Rakus a megfigyelések során többször is a sebére kente a növény nedvét, és a tudósok szerint a seb nem fertőződött el, sőt, az állat még többször is kezelte magát. Isabelle Laumer, a német etológiai intézet munkatársa szerint az orángután valószínűleg egy szomszédos hímmel vívott harc során sebesült meg, és viselkedése szándékosnak tűnt, mivel csak az arca jobb felén lévő sebet kezelte a növényi nedvvel.

A kutatók szerint ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe. A Gizmodo cikkében felvetett kérdések szerint azonban még tisztázatlan, hogy az orángután hogyan sajátította el a sebgyógyítást ilyen fejlett szinten, mivel a növényt nem igazán fogyasztják az orángutánok, és a tudósok több évtizedes megfigyeléseik során nem láttak hasonló cselekedetet más sérült állatok körében.