Paul Auster özvegye a halálhír korai kiszivárgásáról beszél

Siri Hustvedt, Paul Auster özvegye szerint az író halálhírét túl korán hozták nyilvánosságra, még mielőtt a család maga közölhette volna azt.

Siri Hustvedt kiábrándultan osztotta meg, hogy szerette volna, ha ő jelentheti be férje, Paul Auster halálát. Az író otthonában, szeretett könyvtárában hunyt el, családja körében 2024. április 30-án, 18:58-kor. Hustvedt szerint a média azonban már a holttest elszállítása előtt megírta a gyászhíreket, megfosztva ezzel a családot a méltóságtól, hogy maguk oszthassák meg a hírt. Az özvegy nem tudja, hogyan szivárgott ki a hír, de kijelenti, hogy ez helytelen volt.

Paul Auster, a New York trilógia szerzője, a kortárs amerikai irodalom egyik meghatározó alakja volt. Több mint 30 könyvet írt élete során, műveit több mint 40 nyelvre fordították le, köztük magyarra is. Tüdőrákban szenvedett, és a betegség szövődményeibe halt bele.

A család egyik barátja, Jacki Lyden erősítette meg először Auster halálhírét a sajtóban.

Hustvedt Instagram-posztjában részletesen beszél férje rákkal folytatott küzdelméről. Auster az utolsó időkben palliatív kemoterápiát utasított el, és otthoni hospice ellátást kért. Az író soha nem mutatta az önsajnálat jeleit, sztoikus bátorsággal és humornak megőrzésével nézett szembe a halállal. Auster gyakran mondta, hogy viccelődve szeretne meghalni, ami egy mosolyt csalt az özvegy arcára.