A dühöngés veszélyei: már nyolc perc is elég lehet a szívrohamhoz

A heves harag rövid ideig tartó megélése is káros lehet az erek működésére, ami növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Egy friss kutatás szerint az érzelmi kitörések során tapasztalt erekbeli változások összefüggésbe hozhatók a szívproblémák kialakulásával.

Amikor dühbe gurulunk, gyakran mondjuk, hogy "mindjárt megüt a guta". Egy új kutatás szerint ez nem is áll olyan messze a valóságtól. A New Scientist által ismertetett tanulmányban New York-i kutatók arról számoltak be, hogy a dühös érzelmek felidézésekor az emberek erekben tapasztalható változásokat észleltek, amelyek a szívroham kialakulásával hozhatók összefüggésbe.

A Columbia Egyetem kutatói által végzett vizsgálatban fiatal, egészséges felnőtteket kértek meg, hogy idézzenek fel dühös emlékeket, miközben a keringési rendszerük különböző aspektusait mérték. Ebben a folyamatban az erek működésének rendellenességeit figyelték meg.

Daichi Shimbo, a kutatás egyik vezetője szerint az intenzív érzelmek, mint a düh, hozzájárulhatnak a szívproblémákhoz azoknál az embereknél, akik már eleve rossz egészségi állapotban vannak.

A kutatók 280 önkéntessel végeztek kísérleteket, akiket véletlenszerűen arra kértek, hogy éljenek át erős érzelmi állapotokat, mint a düh, a szorongás vagy a szomorúság, vagy csak számoljanak el egy időre. A mérések során a vérnyomást, a vért és az erek tágulási képességét vizsgálták. Az erek tágulási képessége fontos az egészség szempontjából, és az alacsonyabb értékek összefüggésbe hozhatók a szívroham nagyobb kockázatával.

A kutatás során azoknál, akik dühös emlékeket idéztek fel, az erek tágulási kapacitása körülbelül 40 percig maradt alacsonyabb.

A kutatók szerint a negatív érzelmi epizódok ismétlődése hosszú távú hatással lehet a szív- és érrendszerre, és visszafordíthatatlan károkat okozhat. A dühös állapot előidézése az érrendszer működési zavarához vezetett, de a szorongás vagy a szomorúság nem váltott ki hasonló reakciót.

Shimbo szerint a harag és az érrendszeri diszfunkció közötti összefüggések további vizsgálata segíthet a szív- és érrendszeri események kockázatának csökkentésében.

Összességében a kutatás arra figyelmeztet, hogy aki hajlamos a gyors dühkitörésekre, annak érdemes lehet megelőző intézkedéseket tenni, mivel a kutatók szerint a dühöngés káros hatásai egyértelműek.