Udvaros Dorottya távozik a Nemzeti Színháztól

Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze, 22 év után elhagyja a Nemzeti Színházat, miután Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a szerződését.

Udvaros Dorottya 2002 óta volt a Nemzeti Színház tagja, ahol Schwajda György, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila igazgatása alatt is dolgozott. Jelenleg négy szerepet visz a színházban, és 2023-ban beválasztották a Nemzet Színészei közé. A színésznő szerződésének meg nem hosszabbítása kapcsán a Nemzeti Színház korábban nem kívánt nyilatkozni, de ígéretet tettek arra, hogy amint lesz megosztható információjuk, azt közzéteszik. Udvaros a Magyar Hangnak adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt öt évben évente újították meg a megállapodást, de mostanáig. Vidnyánszky az anyagi nehézségekre és a kötelező előadásszám el nem érésére hivatkozott, amit Udvaros szerint a színház műsorpolitikája nehezített meg. A színésznő szerint a színházban folyamatosan mennek a különféle fesztiválok, vendégjátékok, koncertek, ami miatt a saját előadásoknak nincs hely. Udvaros nyugdíjas korú, így a szerződését Vidnyánszky különösebb indoklás nélkül megszüntethette. A Nemzeti anyagi helyzetéről megjegyezte, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, és idén már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat. A színésznő kritikája szerint a színházban alig rendeznek magyar művészek, és a kevés előadást játszó darabok rendezői nagy összegeket kapnak. Udvaros a korábbi kijelentéseinek következményeire számított, és a színházban történt súlyos baleset vizsgálatával kapcsolatban is kritikus volt. A baleset után a társulat csendjét és a díszletek veszélyességére korábban tett figyelmeztetéseket említette. A belső vizsgálat senkit sem talált felelősségre vonhatónak, de többen jelezték, hogy nem értenek egyet a színház kezelésével, és elhagyják a társulatot. Udvaros Dorottya a színpadi munkák mellett filmekben is szerepel, és hamarosan Herendi Gábor új filmjében látható lesz. A filmtámogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy a Petőfi-film hatmilliárd forintból készült, míg más alkotók nem kaptak támogatást. A színházi munkáiról szólva elmondta, hogy több munkája is lesz a közeljövőben, de egyelőre nem vágyik társulatba. A színésznő szerint most megteheti, hogy szabadon vállaljon szerepeket.

A Nemzeti Színház közleménye szerint azonban Udvaros Dorottya művésznő a társulat tagja marad, határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik, melyet nem szüntettek meg és nem mondtak fel. Udvaros maga is elismerte, hogy az elmúlt öt évben évente újították meg a megállapodást, és hogy csak öt éve van munkavállalói jogviszonyban a színházzal, addig vállalkozóként szerződött az intézménnyel. Azonban a színésznő kijelentette, hogy Vidnyánszky Attila március 22-én közölte vele, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését, és júliusban, az évad végével veszi fel az utolsó fizetését a Nemzeti Színházban. Ezt követően eseti megbízási szerződést készítenek számára, amely lehetővé teszi, hogy vendégként visszatérjen játszani, ami önmagában is cáfolja az intézmény korábbi közleményét.

Udvaros az utóbbi években többször is megszólalt a Nemzeti Színházat érintő és közéleti kérdésekben, például kiállt a korábbi SZFE-es diákok mellett. Azt mondta, számított rá, hogy a korábbi kijelentéseinek következménye lesz. „Nem vagyok érinthetetlen, nem vagyok a magyar színjátszás szent tehene, sem a Nemzeti örökös tagja. Ha egy igazgató úgy érzi, hogy nem tud velem dolgozni, lehetősége van rá, hogy elküldjön. Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel”.

A Nemzetiben történt balesetről azt mondta, meglepte, hogy milyen csöndben maradt a társulat, és más nem mondta ki, hogy ilyen baleset nem fordulhat elő. Szerinte Vidnyánszky Attilát elsőre láthatóan megtörte a baleset, de néhány nappal később már arról beszélt, hogy a színészek hibáztak. „A Nemzeti két vezető színészéről beszélünk, akik rengetegszer bizonyították már rátermettségüket és alázatukat, hihetetlenül értékes emberek, és a színház vezetése ezt azzal honorálja, hogy őket hibáztatja. Ráadásul hiába szenvedtek maradandó sérüléseket, a mai napig nem kaptak egy fillér kártérítést sem”. A társulati üléseken többen is feszülten jelezték, nem értenek egyet azzal, ahogy a színház a helyzetet kezeli. „Közülük jó néhányan el is hagyják a Nemzetit”.