A generációk eltérő véleménye az öregségről

Egy brit közvélemény-kutatás során kiderült, hogy a Z generáció és a baby boomerek eltérően látják, mikortól számít valaki öregnek, és hogyan töltik az idősebbek a nyugdíjas éveiket.

A Wellsoon által végzett felmérésben részt vevő 27 év alattiak többsége szerint az öregség már az 50-es évek végén kezdődik, és a megkérdezettek 20 százaléka úgy véli, hogy az idősebbek a nyugdíjas éveiket főként a fotelban pihenéssel töltik, míg 16 százalékuk szerint a pletykálás tölti ki az időt.

Ezzel szemben a baby boomerek, akik 1946 és 1964 között születtek, úgy érzik, fiatalabbnak tartják magukat, mint korábban, és úgy gondolják, hogy a 60 az új 40. Sokan közülük az aktív életmódjukat említik, mint fiatalos lelkületük megőrzésének titkát.

A kutatásból az is kiderült, hogy a brit baby boomerek a legaktívabbak a generációk között, átlagosan négy órával többet töltenek a szabadban a munkaidőn túl, mint a fiatal felnőttek és a milleniálok. A boomerek 56 százaléka testmozgással tölti a szabadidejét, szemben a 18 és 27 év közötti korosztály 39 százalékával.

Annak ellenére, hogy aktívabb életmódot folytatnak, a baby boomerek 37 százaléka elismeri, hogy még aktívabbak lehetnének, ha nem lennének tartós egészségügyi problémáik és krónikus ízületi fájdalmaik. Ennek ellenére sokan megtanulták jobban értékelni testüket, és 80 százalékuk állítja, hogy 38 éves koruk körül kezdték jobban megbecsülni az egészséges testüket.

A felmérést végző cég megjegyzése szerint sok idős ember aktívabb, mint néhány fiatalabb barátja vagy családtagja. A fiatalok közel fele pedig arra panaszkodik, hogy a munka miatt túl elfoglaltak és fáradtak ahhoz, hogy aktívabbak legyenek.