Meghalt Rajki László

Életének 77. évében elhunyt Rajki László újságíró, a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori munkatársa. Halálhírét a családja jelentette be pénteken az MTI-vel.

Rajki László 1947-ben született Budapesten, és agrármérnöki diplomát szerzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1970-ben, majd újságíró szakra járt. Újságírói pályáját a Váci Naplónál kezdte, majd a kilátástalan politikai és gazdasági helyzet miatt 1976-ban elhagyta Magyarországot.

A Szabad Európa Rádiónál 1978-tól dolgozott, ahol műsorvezetőként is tevékenykedett. Munkáját a SZER megszűnéséig, 1993 végéig végezte, majd a SZER archívumát kezelte az Országos Széchényi Könyvtárban. Rajki László a "Szabad Európa Rádió utolsó magyar mohikánjának" nevezte magát.

Munkássága során kiemelkedő szerepet vállalt az erdélyi magyarok helyzetének dokumentálásában a rendszerváltás előtt, ezért az Erdélyi Becsületrend csillagával ismerték el. Több mint három évtizeden át, egészen 2018-ig képviselte Magyarországot a Bajor Újságíró-szövetség idegen nyelvű frakciójában.

Rajki László a szabad sajtó és a politikai függetlenség elkötelezett híve volt. Barátai és egykori kollégái között számon tartották Lovas Istvánt és Várkonyi Balázst.