Putyin a Gazpromnak adta a Bosch és az Ariston oroszországi leányvállalatait

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Gazprom kezébe adta a Bosch és az Ariston oroszországi leányvállalatait, amelyek háztartási gépekkel és fűtéstechnológiával foglalkoznak. Az olasz kormány az orosz nagykövetet kérdezte meg az intézkedés okairól.

Az olasz ANSA hírügynökség jelentése szerint a Gazprom mostantól irányítja a Bosch és az Ariston oroszországi leányvállalatait. Az AFP hírügynökség hozzátette, hogy az olasz kormány reakcióként behívatta az orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kapjon Putyin döntésére. A hivatalos álláspont szerint a cégek csak ideiglenesen kerültek a Gazprom felügyelete alá.

A Bosch esetében már 2022 nyarától nem folyt jelentős tevékenység Oroszországban. A vállalat leállította a mosógépek és hűtők gyártását az országban, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és mostanra csupán a gyárépület maradt, amelyet átadhattak a Gazpromnak.

Az „Ariston Thermo Rus” a leningrádi régióban van bejegyezve, fő tevékenysége háztartási gépek, elektromos eszközök gyártása. A vállalat bevétele 2023-ban 5 százalékkal nőtt, és 9,4 milliárd rubelt (38 milliárd forint) tett ki, míg az adózott nyeresége pedig 12,1-szeresére, 33 millió rubelre (131 millió forint) csökkent.

Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország már több nyugati vállalat vagyonát adta „ideiglenes kezelésbe”, ezeket a lépéseket azzal indokolták, hogy más országok szankciókkal sújtották az orosz vállalatokat.

Tavaly Putyin egy hasonló rendeletben a Danone és a Carlsberg orosz leányvállalatainak irányítását bízta „ideiglenesen” az orosz vagyonkezelő ügynökségre. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a francia és a dán vállalat bejelentette, hogy ki akar vonulni az orosz piacról. Akkor a Carlsberghez tartozó Baltika orosz sörgyár részvényeinek 98,56 százalékát, valamint a Danone több tízezer részvényét helyezték az ügynökség ellenőrzése alá. Az Ariston és a Bosch esete annyiban más, hogy az irányítást – szintén „ideiglenesen” – nem egy állami ügynökségre, hanem egy másik, bár a kormány által ellenőrzött iparági szereplőre ruházták át.

Antonio Tajani, az olasz Minisztertanács alelnöke azt írta az X-en, hogy az oroszok váratlan döntése után azonnal kapcsolatba lépett az Ariston vezetésével, és biztosította őket, hogy „az olasz kormány a vállalat mellett áll, kész megvédeni azt a nemzetközi piacon”.

A béketárgyalásokkal kapcsolatosan a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy jelenleg nem látják indokoltnak az Ukrajnával való béketárgyalások megkezdését, mivel Kijev hivatalosan is elutasította a tárgyalások lehetőségét. Ez a hozzáállás további feszültséget okozhat az orosz és az európai vállalatok közötti kapcsolatokban, amelyek már így is megpróbáltatásoknak vannak kitéve a folyamatban lévő konfliktus miatt.