Szia, életem! – Thuróczy Szabolcs újra a csúcson?

A magyar film napja alkalmából került reflektorfénybe a 2022-es év egyik legkiemelkedőbb családi vígjátéka, a Szia, életem!, mely Thuróczy Szabolcs és Pásztor-Várady Mór főszereplésével hódította meg a nézők szívét.

1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, így 2018 óta minden év április 30-án ünnepeljük a magyar film napját. A Szia, életem! című film 2022 augusztusában debütált a mozikban, és Thuróczy Szabolcs valamint Pásztor-Várady Mór főszereplésével azonnal a közönség kedvencévé vált.

A történet középpontjában Thuróczy Szabolcs által megformált Keserű Barna áll, aki egykor sikeres író volt, de mára már senkinek sem kell, és alkotói válsággal küzd. A karaktert egy ultimátum éri kiadójától, Mucsi Zoltántól: tíz napja van új kéziratának benyújtására, különben szerződést bontanak vele. Mindeközben volt barátnője, Sárközi-Nagy Ilona karaktere, váratlanul rábízza közös gyermeküket, Samut, akit Pásztor-Várady Mór alakít, és akit Barna eddig még sosem látott. Ez a fordulat új kihívások elé állítja az írót, aki mostantól nemcsak magáért, hanem egy másik lélekért is felelősséggel tartozik.

A film egy frissítő színfoltként tűnik fel a magyar mozikban, hiszen bár a történet ismerős lehet, a Szia, életem! mégis új szemszögből közelíti meg a témát. A humor és az érzelem keveréke garantálja a szórakozást, és a film bizonyos pontjain még a zsebkendők is előkerülhetnek.

Thuróczy Szabolcs és Pásztor-Várady Mór közötti kémia kiváló, a színészi játék természetessége pedig hitelessé teszi az apa-fia kapcsolatot a vásznon. A Szia, életem! nemcsak a szülővé válásról szól, hanem arról is, hogy miként válik egy gyermektelen ember másokért felelősséggel tartozó felnőtté.

A film Rohonyi Gábor rendezésében és Vékes Csaba társrendező forgatókönyvéből készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A producerei Major István, Geszti Péter – aki május 9-én ünnepelte 60. születésnapját –, Ditz Edit és Roskó Péter, operatőre Szathmári Péter, vágója Mezei Áron, zeneszerzője Madarász Gábor, látványtervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Pirityi Emese. A filmben további ismert színészek is feltűnnek, mint Kovács Patrícia, Básti Juli, Tasnádi Bence, Elek Ferenc, Pálmai Anna és Scherer Péter.

Geszti Péter, aki a Szia, életem! egyik producere, sokoldalú művészeti tevékenységéről is ismert. Gyerekszínészként kezdte pályafutását, szinkronizálta Mézga Aladárt és Lúdas Matyit, majd dalszövegíróként, zenészként, reklámszakemberként és producerként is tevékenykedett. A Vígszínház Facebookon köszöntötte 60. születésnapján, kiemelve, hogy A dzsungel könyve dalszövegírójaként és A Pál utcai fiúk ősbemutatójának dalának köszönhetően országos sikert aratott. Geszti a magyar kulturális életben betöltött szerepéről is nyilatkozott, kritikusan szemléltetve a tehetségnél fontosabbá váló törzsi hovatartozást és a független értelmiség pályán kívülre kerülését a jelenlegi politikai rendszerben.

: Forrás: "Szia, életem!" című film bemutatása az article-1 alapján. : Forrás: Geszti Péter 60. születésnapja és interjú a HVG-ben az article-2 alapján.