Biden elnökkel szembeni diákprotest a Morehouse Főiskolán

Joe Biden amerikai elnök vasárnap a Gázai övezet azonnali tűzszünetét sürgette, miközben egy palesztinpárti diákcsoport hátat fordított neki az atlantai Morehouse Főiskola végzősei előtt tartott beszédében. A Reuters szerint a diákok ezzel tiltakoztak az elnök politikája ellen, de nem zavarták meg a beszédet.

Biden az eseményen kifejtette, hogy hallja a diákok hangját, és üzenetüket megérti. A hétvégi georgiai kampánykörútja során az afroamerikai végzős diákoknak szóló beszédében Biden a republikánusokat azzal vádolta, hogy nem tekintik a kisebbségeket az Amerika jövőjének részének.

Ez volt az első alkalom, hogy Joe Biden a palesztinpárti és Izrael-ellenes egyetemi tüntetések áprilisi kiújulása óta felsőoktatási intézménybe látogatott. Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, ugyanezen a napon Izraelben tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a gázai tűzszüneti megállapodás elérése érdekében.

Sullivan várhatóan arra fogja sürgetni Izraelt, hogy kerülje el a Rafah elleni teljes körű támadást, mivel az Egyesült Államok korábban azt állította, hogy leállítja bizonyos fegyverek szállítását, ha Izrael nagyobb szárazföldi offenzívát indít a város ellen. Egy izraeli tisztviselő szerint azonban Netanjahu és vezető tanácsadói megpróbálják majd meggyőzni Sullivant arról, hogy Rafahba be kell nyomulni.

A gázai Al-Aksza Mártírok Kórháza szerint vasárnap legalább 20 ember meghalt és többen megsebesültek a Gáza középső részén lévő Nuseirat menekülttábort ért rakétacsapásban. Az izraeli hadsereg közölte, hogy ellenőrzi a jelentéseket, és hozzátette, hogy szombaton két katona meghalt a déli harcokban.

A múltban már folytak tárgyalások egy esetleges tűzszünetről, kevés sikerrel. Izrael ráadásul elutasította az általános tűzszünetre vonatkozó javaslatot is, és azt állították, hogy a túszok helyett a holttestek szabadon bocsátása nem elfogadható. A területet ellenőrző Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint a konfliktus kezdete óta több mint 35 456 ember halt meg Gázában.