Tejpite így még soha nem ment bálba, mint a MÁKban

A budapesti vendéglátás területén drámai átrendeződések figyelhetők meg, amelyek nem csak a tulajdonosi körökben, hanem a működési modellben is érvényesülnek. A válságok hatására a független éttermek több esetben nagyobb tőkéscsoportokhoz csatlakoznak, mint ahogy ez a MÁK étterem esetében is történt, amely a Costes Group portfóliójába került.

A MÁK étterem konyhája továbbra is a kreativitás és a progresszió jegyében működik, és a minőségi vendégekért folyó piaci küzdelem ellenére sem tapasztalható megtorpanás. A fine dining éttermek számára a hatékony kommunikáció és a csoportszintű koordináció egyre fontosabbá válik.

Zöldövezet

A MÁK étterem a progresszív magyar gasztronómia egyik meghatározó helyszíne, ahol Mizsei János séf vezetésével a konyha a regionális és elfeledett nyersanyagok újrafelfedezésével készíti el a lazán bonyolult ízhalmozású ételeit. A séf személyisége és szenvedélye a csapatmunkában valósul meg, és az ételek természetessége mellett a bodzaecet ízesítésű mini római saláta vagy a füstös zöldízeket tartalmazó krém is a kínálat része.

Nosztalgia roló

A nosztalgikus elemek is helyet kapnak a MÁK kínálatában, mint például a sajtos roló, amely a vajas tészta és a háromféle sajt kombinációjával idézi meg az iskolai büfék világát. A galambból készült ételek, mint a májparfé vagy a rilettes, a minőségi gasztronómia jeles képviselői.

Rád is süt a nap

A tejpite újragondolt változata, tokhal kaviárral gazdagítva, a MÁK étterem különleges fogása, amely a séf által kijelölt úton való végighaladás élményét nyújtja. A szürke fogolyból készült leves és a churut, egy erjesztett tejtermék, a kárpát-medencei gasztronómiai hagyományokat idézi, bár a szürke fogoly veszélyeztetett állat, és a gasztronómia művelőinek ezt is figyelembe kellene venniük.

Juhvajas buci

A burgonyás-kovászos mini buci és a kaporvirággal ízesített juhvaj a régmúlt ízeket hozza vissza, és egy falusi kenyér élményét nyújtja az étkezés során.

Angyalom, galambom

A galamb, mint ritka nyersanyag, a fine dining világában különleges helyet foglal el, és a MÁK étteremben a sült galambmell mellé különleges köretek, mint a zöld eper és a szagos mügével gőzölt zeller társulnak.

Barátfüle

A barátfüle parafrázis tésztája és a töltelék változatos ízélményt nyújt, míg a barackpálinkával leöntött hóbelevanc egy falusi desszert élményét kínálja.

Szonett

A kóstoló menük, mint a szonett, szigorúan kötött formát követnek, és a petit fours, az ételsor befejező édes falatai, emlékezetes ízekkel búcsúztatják a vendégeket.

A MÁK étteremben szerzett gasztronómiai élményeket Vajda Pierre Pierre kóstolgat – és hiszed, vagy sem, elégedett című könyvében is megörökítette, amely az Index Könyvek gondozásában jelent meg.