NAV szja-bevallási tervezetek az egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek is használhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket, amelyeket a bevallás elkészítéséhez biztosítanak.

A tervezeteket a NAV állítja össze, a kifizetők és munkáltatók által beküldött adatok felhasználásával. Azonban fontos tudni, hogy a bevallási tervezet nem tartalmazza azokat a bevételeket és jövedelmeket, amelyek nem származnak kifizetőtől, így például az egyéni vállalkozói, mezőgazdasági őstermelői vagy áfás magánszemélyek tevékenységéből eredő jövedelmeket. Ezeket a bevallásban külön kell feltüntetni.

A NAV által készített bevallási tervezet egyfajta „ajánlat”, amelyet az adózóknak ki kell egészíteniük saját jövedelmeikkel és fizetési kötelezettségeikkel. Ha ez nem történik meg, akkor a tervezet nem válik automatikusan bevallássá május 21-én.

Az őstermelőknek, ha 2023-ban a bevételük nem haladta meg az 1 392 000 forintot, nem kell jövedelmet megállapítaniuk, sem bevallást benyújtaniuk. Amennyiben papíralapú tervezetet kaptak, és bevételük nem éri el ezt az összeget, elegendő a NAV által küldött kiegészítő nyilatkozaton jelezniük ezt, és visszaküldeniük.

A papíralapú tervezeten nem lehet módosításokat végezni, ezért ajánlott az ügyfélkapun keresztül a webes felületen szerkeszteni és benyújtani a bevallást. Azoknak, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval és nem értenek egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 23SZJA jelű bevallást kell kitölteniük és benyújtaniuk 2024. május 21-éig.

Amennyiben az adózók – legyenek azok egyéni vállalkozók, őstermelők vagy áfás magánszemélyek – május 21-éig nem végzik el a szükséges módosításokat vagy kiegészítéseket, és nem nyújtanak be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel hívja fel figyelmüket a hiány pótlására.

A NAV tevékenységének másik fontos területe a pénzügyi nyomozás, amely során nemrégiben egy közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitású illegális cigarettagyárat számoltak fel. A budapesti nyomozók által leleplezett gyárban 600 ezer karton cigarettának megfelelő mennyiségű alapanyagot tároltak, és az előállított áru adótartalma eléri az egymilliárd forintot. A szervezetten működő bűnbanda 14 tagja jelenleg rács mögött várja a bírói döntést. A gyárat és a raktárakat nagyfokú konspiráció övezte, a működést hő- és hangszigeteléssel, valamint aggregátorokkal rejtették el. Az elfogott személyeket költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe. A NAV szerint az illegális dohánykereskedelem nemcsak a legális piacot veszélyezteti, hanem az egészségügyi kockázatokat is növeli, mivel a hamisítás során nem biztosítottak a megfelelő higiéniai feltételek.