A kush: Nyugat-afrikai drog, ami zombikat csinál a fiatalokból

Nyugat-Afrikában egy új drog, a kush okoz komoly problémákat, amely rendkívül addiktív, és állítólag emberi csontokat is tartalmazhat. A szer főként a 18–25 év közötti férfiak körében terjedt el, és már több száz fiatal halálát okozta.

A civilizáció története során az ember mindig talált módot arra, hogy különböző szerekkel kiszakadjon a valóság világából. Az alkoholos italok és a különféle pszichoaktív növények mellett a drogdizájnerek újabb és újabb anyagokat kevernek össze, amelyek közül a Sierra Leonéban gyártott kush vált kiemelten veszélyessé. A kush nem csupán egy marihuánaféle, hanem egy olyan keverék, amelynek fogyasztása miatt az ország elnöke vészhelyzetet hirdetett.

A kush fogyasztása miatt az elmúlt években drámaian megnőtt a pszichiátriai problémákkal kórházba kerülők száma Sierra Leonéban. A helyi egyetlen pszichiátriai kórházban 2020 és 2023 között 4000 százalékkal emelkedett a kush miatt bekerülő betegek száma.

A drog összetevői között megtalálható a kannabisz, fentanil, tramadol, fertőtlenítőként használt formaldehid, és helyi beszámolók szerint emberi csontok is, amelyeket valószínűleg sírrablások során szereznek be. A temetők ezért megerősített védelmet kértek a rendőrségtől. A kush alapanyagai közül több is ismert tudatmódosító hatású, de az emberi csontok szerepe és jelenléte a drogban nem egyértelmű.

A kush rendkívül olcsó, egy adagja mindössze 0,09 forintba kerül, és sokan napi több tucatnyit is elszívnak belőle. A függőség miatt sok fiatal mindenét eladja, vagy bűnözői útra lép, hogy finanszírozza a fogyasztását. A drog hosszú, hipnotikus eufóriát okoz, ami miatt a függők képtelenek abbahagyni a használatát.

A kush hatására a fogyasztók elveszítik a kapcsolatot a külvilággal, és sokan zombiszerű állapotban csoszognak az utcákon. A fentanil és a tramadol eufóriát, zavarodottságot és álmosságot okoz, ami miatt a használók gyakran önveszélyes helyzetekbe kerülnek. A drog fizikai és pszichés problémákat is okoz, például duzzanatokat, nyílt sebeket és fertőzéseket.

A kush problémája már nem korlátozódik Sierra Leonéra, a drog Libériában és Guineában is megjelent, és a régióban már legalább egymillió függő él. A szakértők szerint a kush veszélyessége hasonló a heroinhoz vagy a kokainhoz, és a legtöbben a kilátástalan életkörülmények miatt fordulnak a szerhez.