Viharos időjárásra figyelmeztetnek, elsőfokú riasztás lépett életbe

Hétfő déltől kezdődően intenzív esőzések, záporok és zivatarok várhatóak, melyeket helyenként felhőszakadás és jégeső is kísérhet. A viharokat erős széllökések is megelőzhetik, ami miatt az országos meteorológiai szolgálat, a Hungaromet elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki.

Hétfőn többórás napsütésre számíthatunk, de sok helyen felhős lesz az ég, és többfelé kell készülni záporokra, zivatarokra, de akár felhőszakadásra és jégesőre is. A zivatarok környezetében viharos széllökések is kialakulhatnak, melyek sebessége elérheti a 60-90 km/órát. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul, míg késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

A részletes előrejelzés szerint hétfő délelőtt helyenként, déltől estig pedig már többfelé fordulhatnak elő zivatarok az országban, valamivel nagyobb valószínűséggel a délutáni, esti órákban az Északi-középhegység térségében, a középső országrészben, illetve Észak-Alföld térségében. Helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak jégeső (legfeljebb 2 cm körüli átmérővel), viharos széllökés, illetve felhőszakadás (~25-30 mm) kíséretében.

Estétől, késő estétől már kevesebb helyen kell zivatarokra számítani.

Kedden is változékony időre kell számítani, a délutáni és esti órákban pedig hevesebb viharok érkezhetnek délnyugat, nyugat felől. A nap folyamán azért időnként kisüthet a nap, és a délkeleti szél is élénk, erős lehet, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérsékleti csúcsértékek 23 és 30 fok között alakulnak.