A Fed enyhítheti a legnagyobb amerikai bankok tőkeemelési követelményeit

A Federal Reserve és két másik amerikai szabályozó hatóság tervei szerint jelentős mértékben, körülbelül 20 százalékkal csökkenthetik az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak, mint például a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs, tőkeemelési követelményeit.

A Federal Reserve, a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) és az Office of the Comptroller of the Currency (OCC) még tárgyalásokat folytatnak a változtatásokról, és jelenleg nincs garancia arra, hogy megállapodás születik. A Wall Street Journal vasárnapi jelentése szerint az iparág vezetői, köztük Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója, intenzíven lobbiztak a változtatásokért.

A bankfelügyeleti hatóságok már tavaly júliusban előterjesztettek egy javaslatot, amely felülvizsgálná, hogy a 100 milliárd dollár feletti eszközállománnyal rendelkező bankok hogyan kalkulálják a potenciális veszteségek fedezetére elkülönített összegeket. A javaslat célja az volt, hogy növelje a bankok ellenálló képességét a lehetséges veszteségekkel szemben, csökkentve ezzel a csőd vagy mentőakciók szükségességének kockázatát.

Az amerikai nagybankok, mint például a Goldman Sachs, aktívan elleneztek minden olyan javaslatot, amely jelentős átalakításra vagy bizonyos termékekre és üzletágakra kényszerítené őket. A Goldman Sachs több tucat kisvállalkozót vont be lobbitevékenységbe Washingtonban, hogy a törvényhozókat rávegyék: gondolják újra a javaslatot.