Biden figyelmeztet: leállítják bizonyos fegyverek szállítását, ha Izrael megszállja Rafaht

Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette Izraelt, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti bizonyos fegyverek, köztük bombák és tüzérségi lövedékek szállítását, ha az izraeli haderő jelentős szárazföldi hadműveletet indít Rafah ellen.

Biden a CNN-nek adott interjúban beszélt arról, hogy az Egyesült Államok nem küldi majd azokat a fegyvereket Izraelnek, amelyeket eddig a város ellen vetettek be, ha az izraeli haderő bevonul a városba. Ugyanakkor kijelentette, hogy továbbra is biztosítani fogják Izrael biztonságát. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a város legsűrűbben lakott központjaiba egyelőre nem hatolt be az izraeli haderő, csak a városszéleken hajtottak végre akciókat. Biden világossá tette Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és a haditanácsnak, hogy nem kapnak támogatást az Egyesült Államoktól, ha bevonulnak ezekbe a központokba. Az elnök elismerte, hogy civileket is ölt meg az izraeli haderő amerikai fegyverekkel. Amikor megkérdezték tőle, hogy Izrael átlépte-e már a „vörös vonalat”, azt válaszolta, hogy még nem.

Az izraeli vezetés kitart amellett, hogy szükség van a Gázai övezet déli részén fekvő város elleni nagyszabású támadásra a Hamász-csoportok és a terrorszervezet által fenntartott infrastruktúra megsemmisítése érdekében. Az amerikai illetékesek attól tartanak, hogy egy ilyen akció jelentős számú civil áldozatot követelne, különösen mivel a múlt októberi Hamász-támadásra válaszul indított izraeli csapássorozat nyomán rengeteg gázai lakos menekült a városba.

Biden mostani szavai az eddigi legerősebb figyelmeztetésnek számítanak Rafah kapcsán, hiszen ő maga mondta ki először, hogy az Egyesült Államok leállíthatja Izraelbe szánt fegyverszállításokat. Korábban már volt példa bombaszállítmányok elhalasztására, amit Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is megerősített a Szenátus előtt tett tanúvallomásában. Az izraeli kormány csalódottságát fejezte ki emiatt.

Amerikai tisztviselők megerősítették, hogy két déli kapun keresztül nem érkeztek újabb segélyszállítmányok Gázába azóta, hogy az izraeli tankok a héten begördültek Rafahba, és átvették az ellenőrzést az Egyiptommal közös határátkelő palesztin oldala felett.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő elmondta, hogy az Egyesült Államok „példátlan” biztonsági segítséget nyújtott a háború kezdete óta, hozzátéve, hogy a szövetségesek közötti eddigi vitákat „zárt ajtók mögött, tárgyilagos módon” oldották meg. Netanjahu izraeli elnök Likud pártjának egyik vezető tagja azonban szerdán a BBC Newshour című műsorában úgy vélte, hogy amerikai belpolitikai megfontolások állnak a bombaszállítás leállításáról szóló döntés mögött.

Rafah az Izrael és a Hamász közötti háború tavaly októberi kezdete óta a segélyek kulcsfontosságú belépési pontja, és az egyetlen kijárat a menekülni akaró emberek számára. Az átkelő szerda reggel is zárva maradt, de az izraeli hadsereg közölte, hogy újra megnyitja a közeli Kerem Shalom átkelőt, amely négy napig zárva volt a Hamász rakétatámadásai miatt.

Hétfőn az izraeli hadsereg elrendelte, hogy több tízezer civilt evakuáljanak Rafah város keleti részéből egy „korlátozott” művelet előtt, amelyet a Hamász harcosainak likvidálására és az infrastruktúra felszámolására irányuló akciónak nevezett. Közben folytatódnak a tűzszünet és az izraeli túszok kiszabadítása érdekében kezdett tárgyalások. Kairóban Izrael és a Hamász küldöttségei közvetítők útján folytatják a tárgyalásokat.

Egy amerikai tisztviselő szerint az Izraellel folytatott egyeztetések „folyamatban vannak, de még nem oszlatták el teljes mértékben az aggodalmainkat”, és Amerika április óta szigorúan felülvizsgálja az Izraelnek történő fegyverszállításait.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb katonai támogatási csomagot készít elő Ukrajna számára, jelezve, hogy visszatérnek az Ukrajnának adott segítségnyújtás régi üteméhez. Joe Biden elnök április 24-én aláírta a 60,8 milliárd dolláros támogatási csomagot, amely hónapokon keresztül váratott magára a Képviselőházban történő szavazás hiánya miatt. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint még túl korai megítélni, hogy az újonnan nyújtott támogatásnak milyen hatása lesz az ukrajnai harcmezőkön.