Robert Fico válságos állapotban van a merénylet után

Robert Fico továbbra is kritikus, de stabil állapotban van a Roosevelt kórházban a szerdai merénylet után. A besztercebányai intézményben folytatják a kezelését, mivel egyelőre nem lehet szállítani. A politikai közhangulat megnyugtatására irányuló kerekasztal elmaradása közben a 71 éves elkövető ügyében hónapokig tartó nyomozás várható.

Robert Fico szlovák miniszterelnöknek több hétre lesz szüksége a felépüléshez, miután merénylet érte, amely során öt lövést adtak le rá, négy golyó pedig el is találta. A támadás következtében súlyos sérüléseket szenvedett, egy golyó a hasüregébe fúródott, ami komoly károsodást okozott a vékonybelében. A kórház naponta dél körül fogja tájékoztatni a nyilvánosságot Fico állapotáról. A második, pénteken végrehajtott műtét után mára túl van az életveszélyen, és a jelek szerint tud kommunikálni.

A kormány a miniszterelnök utasításai alapján arra törekszik, hogy fenntartsa Szlovákia működését Fico távolléte alatt. Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes elárulta, hogy megkapta az instrukciókat a kormányfőtől a kormány következő lépéseit illetően, amelyeket fokozatosan fognak bemutatni. Kaliňák elutasította a belügyminiszter lemondását követelő felhívásokat, és a társadalmi helyzet megnyugtatására irányuló intézkedéseket fokozatosan vezetik be.

A merénylet elkövetőjét, a 71 éves Juraj Cintulát, aki oroszpárti szélsőjobboldali aktivista, a Speciális Büntetőbíróság őrizetbe vette. A nyomozás során a támadó mentális állapotát, kapcsolatait és esetleges bűntársait is meg kell vizsgálniuk a bűnüldöző szerveknek, ami több hónapig is eltarthat. Peter Vačok volt elitnyomozó szerint Cintula valószínűleg élete végéig fogva tartják majd. A rendőrség már nem csak azzal az egy verzióval dolgozik, hogy Cintula magányos farkas volt, hanem elképzelhető, hogy az elkövető olyan csoportban mozgott, amely felbujthatta őt erre a bűncselekményre.

A politikai pártok kerekasztalának létrehozására még nem érett meg az idő, véli Peter Pellegrini újonnan megválasztott elnök. A héten Zuzana Čaputová leköszönő elnök és Pellegrini megegyeztek abban, hogy párbeszédre hívják az összes parlamenti párt képviselőjét, de az SNS és a Smer pártok egyelőre nem nyitottak az egyeztetésekre.

Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter szerint vannak arra utaló jelek, hogy Cintula talán mégsem cselekedett egyedül. Az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt. A belügyminiszter szerint a bűncselekmény hátterében "bizonyos emberek csoportja" állhat, amelynek tagjai egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében.

A feltételezett elkövetőt, Juraj Cintulát szombaton vizsgálati fogságba helyezték, és előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsították meg, amiért a szlovák törvények szerint 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható. A merénylet kapcsán felmerült, hogy a Fidesz álhíreket terjesztve használja politikai célokra, és Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában tévesen a merénylőt baloldali és háborúpárti személyként jellemezte, holott kiderült, hogy Cintula erős szélsőjobboldali bekötéssel rendelkezik.

A merénylet után a Telex tudósítói elmentek a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Pozsonyban több rendőrt látni most az utcákon, és bár a szlovák miniszterelnök elleni merénylet egy napja történt, a városban mindenki erről beszél. Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.